Aplikacja
Zielone pesto
 

Zielone pesto

Opublikowano 28.04.2022

Sercem zielonego pesto jest bazylia. Dlatego przed wykonaniem tego przepisu upewnij się, że Twoje zioła są wysokiej jakości. Bazylia Pewni Dobrego pochodzi z Polskich upraw ekologicznych. To właśnie dzięki niej zielone pesto z naszego przepisu jest takie smaczne.

1. blendujemy produkty

Do malaksera wrzuć pokrojony i obrany czosnek, bazylię i orzeszki pinii. Całość blenduj do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie stopniowo dodawaj starty ser i miksuj. Pod koniec dodaj oliwę i dopraw solą.

2. komponujemy pastę

Gotową pastę przełóż do słoiczków. Na wierzch nalej łyżkę oliwy. Przechowuj w lodówce.

Czas całkowity 20 min
Porcja 3
Przygotowanie 20 min
Gotowanie -
Składniki
3
bazylia – 1 doniczka
czosnek – 1 ząbek
orzeszki piniowe – 25 g
tarty parmeznan – 10 g
oliwa – 2–3 łyżki
sól gruboziarnista