Aplikacja
Zielony chłodnik
 

Zielony chłodnik

Opublikowano 23.06.2021

Sezon na krajowe szparagi nie trwa długo, skorzystaj z tego prostego przepisu i przygotuj smakowite danie, w sam raz na lekki obiad. Poznaj przepis na czerwcowy chłodnik, idealny na upalne dni. Aksamitny i smaczny, z zielonych, sezonowych warzyw. Szparagi stanowią bogate źródło witamin, zwłaszcza K i kwasu foliowego. Zawierają wiele witamin z grupy B, C, E i A. Znajduje się w nich wiele składników mineralnych w tym miedź, selen i fosfor. Z dodatkiem chipsa z szynki parmeńskiej danie zyska uznanie mięsożerców.

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1.Przygotowujemy bazę do chłodnika

Białą część pora czyścimy z piasku i kroimy na mniejsze kawałki. Szalotkę oraz czosnek również kroimy mniejsze kawałki. Wszystkie pokrojone składniki oraz awokado wrzucamy do blendera.

2. Przygotowujemy sezonowe warzywa

Obgotowany i obrany bób dodajemy do naszego kielicha. To samo robimy z groszkiem i zielonym ogórkiem. Po umyciu zielonych szparagów odkrajamy zdrewniałe końcówki oraz główki (główki przydadzą się do dekoracji). Pozostałość ze szparagów wrzucamy do blendera.

3. Przygotowujemy chłodnik

Do warzyw w kielichu dodajemy gęsty jogurt naturalny, sok z połowy cytryny 1/2 pęczka mięty. Zalewamy całość bulionem oraz doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane składniki blendujemy na gładką i aksamitną masę. Po uzyskaniu zadowalającej konsystencji dodajemy oliwę blendujemy przez kilka sekund.

4. Przygotowujemy chipsy z szynki parmeńskiej

Podczas kiedy nasz chłodnik uzyskuje odpowiednią temperaturę w lodówce nastawiamy piekarnik na 170°C, funkcja grilla. Plasterki szynki układamy na blaszce i pieczemy przez około 1-2 minuty.

5. Komponujemy danie

Do przygotowanych słoiczków/pucharków wlewamy chłodnik. Następnie dodajemy odrobinę oliwy, kleks z gęstego jogurtu oraz doprawiamy solą i pieprzem. Do dekoracji używamy główek szparagów, chipsów z szynki oraz kilku listków mięty.

Patent #zerwaste

Pozostałą pestkę z awokado można:
– Obrać ze skórki, dokładnie osuszyć i zetrzeć na tarce. Tak powstały proszek można dodawać do dowolnych dań.
– Nabić na wykałaczki i zanurzyć ⅓ w słoiczku z wodą. Po jakimś czasie pestka wypuści korzonki i będzie można ją posadzić.

Czas całkowity 20 min
Porcja 2
Przygotowanie 20 min
Gotowanie -
Składniki
2
Bulion - 2 szklanki
Szalotka - 1 szklanka
Czosnek - 1-2 ząbki
Por - ½ białej części
Bób - 1 szklanki
Zielony groszek -1 szklanki
Szparagi - ½ pęczka
Awokado BIO - 1 sztuka
Ogórek gruntowy - 2-3 sztuki
Cytryna - 1 sztuka
Sól
Pieprz
Mięta - pęczek
Jogurt naturalny gęsty - 2 opakowania
Oliwa
Szynka parmeńska - 5 plasterków