Aplikacja
Co zabrać na piknik - ziołowy chlebek
 

Ziołowy chlebek odrywany

Opublikowano 23.06.2023

Chcesz zaskoczyć partnera swoimi umiejętnościami kulinarnymi? Z pewnością zaskoczy go ziołowy chlebek odrywany! Możesz go podawać solo lub z ulubionymi dodatkami.

Średniozaawansowany
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Wyrabianie ciasta

Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdże, wodę, sól i oliwę. Wyrób ciasto, aż przestanie kleić się do rąk.

2. Wyrastanie ciasta

Pozostaw ciasto do wyrośnięcia. Połóż w ciepłym miejscu i przykryj ściereczką.

3. Przygotowanie pasty ziołowej

W międzyczasie zrób pastę ziołową. Natkę pietruszki pokrój drobno i wsyp do miseczki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do tego miękkie masło, sól, pieprz i wymieszaj.

4. Wałkowanie i dzielenie ciasta

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na duży prostokąt. Podziel go na równe paski.

5. Smarowanie i zawijanie

Każdy z pasków posmaruj ziołową pastą i zwijaj w harmonijki.

6. Układanie ciasta w formie

Układaj ziołowe harmonijki w blaszce do pieczenia. Możesz użyć tortownicy lub keksówki.

7. Ponowne wyrastanie ciasta

Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 30 minut.

8. Pieczenie chlebka

Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez około 40 minut.

Czas całkowity 215 min
Porcja 9
Przygotowanie 195 min
Gotowanie 20 min
Składniki
9
450 g mąki pszennej
8 g drożdży sypkich
200 ml ciepłej, przegotowanej wody
3 łyżki oliwy z oliwek Auchan
pęczek pietruszki
3 ząbki czosnku
200 g miękkiego masła