1. Wyrabianie ciasta
Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdże, wodę, sól i oliwę. Wyrób ciasto, aż przestanie kleić się do rąk.
2. Wyrastanie ciasta
Pozostaw ciasto do wyrośnięcia. Połóż w ciepłym miejscu i przykryj ściereczką.
3. Przygotowanie pasty ziołowej
W międzyczasie zrób pastę ziołową. Natkę pietruszki pokrój drobno i wsyp do miseczki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do tego miękkie masło, sól, pieprz i wymieszaj.
4. Wałkowanie i dzielenie ciasta
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na duży prostokąt. Podziel go na równe paski.
5. Smarowanie i zawijanie
Każdy z pasków posmaruj ziołową pastą i zwijaj w harmonijki.
6. Układanie ciasta w formie
Układaj ziołowe harmonijki w blaszce do pieczenia. Możesz użyć tortownicy lub keksówki.
7. Ponowne wyrastanie ciasta
Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 30 minut.
8. Pieczenie chlebka
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez około 40 minut.
Czas całkowity 215 min
Porcja 9
Przygotowanie 195 min
Gotowanie 20 min
Składniki
9
450 g mąki pszennej
8 g drożdży sypkich
200 ml ciepłej, przegotowanej wody
3 łyżki oliwy z oliwek Auchan
pęczek pietruszki
3 ząbki czosnku
200 g miękkiego masła
sól
pieprz