Aplikacja
Domowe Zsiadle Mleko
 

Zsiadłe mleko

Opublikowano 05.11.2023

Sprawdź, jak zrobić zsiadłe mleko, które możesz użyć zarówno do dań wytrawnych, jak i na słodko. Choć zanim je spróbujesz, będziesz musiał poczekać kilkadziesiąt godzin, to sam proces zajmie Ci dosłownie chwilkę!

Łatwo
Średnia 5.0/5 (1 głosów)
Przygotuj naczynie

Przelej mleko do garnka. Podgrzej je do temperatury ok. 28 stopni Celsjusza. Następnie zdejmij z ognia.

Dodaj kwaśną śmietanę

Dodaj śmietanę. Połącz składniki i dokładnie wymieszaj.

Odstaw mleko

Umieść naczynie w miejscu o temperaturze pokojowej. W lecie cały proces trwa zazwyczaj 24 godziny, a w zimie – do 48 godzin.

Sprawdź konsystencję

Zsiadłe mleko jest gotowe do spożycia, gdy stanie się kremowe i zacznie się rozwarstwiać.

Przechowuj w lodówce

Wypij napój od razu albo trzymaj w lodówce. Spożyj go w ciągu 72 godzin.

Czas całkowity 2160 min
Porcja 4
Przygotowanie 5 min
Gotowanie -
Składniki
4
1 l tłustego mleka ultraświeżego 3,2% marki Auchan
3 łyżki kwaśnej śmietany 12% Pewni Dobrego