Przygotuj naczynie
Przelej mleko do garnka. Podgrzej je do temperatury ok. 28 stopni Celsjusza. Następnie zdejmij z ognia.
Dodaj kwaśną śmietanę
Dodaj śmietanę. Połącz składniki i dokładnie wymieszaj.
Odstaw mleko
Umieść naczynie w miejscu o temperaturze pokojowej. W lecie cały proces trwa zazwyczaj 24 godziny, a w zimie – do 48 godzin.
Sprawdź konsystencję
Zsiadłe mleko jest gotowe do spożycia, gdy stanie się kremowe i zacznie się rozwarstwiać.
Przechowuj w lodówce
Wypij napój od razu albo trzymaj w lodówce. Spożyj go w ciągu 72 godzin.
Czas całkowity 2160 min
Porcja 4
Przygotowanie 5 min
Gotowanie -
Składniki
4
1 l tłustego mleka ultraświeżego 3,2% marki Auchan
3 łyżki kwaśnej śmietany 12% Pewni Dobrego