Zsiadłe mleko
Opublikowano 05.11.2023Sprawdź, jak zrobić zsiadłe mleko, które możesz użyć zarówno do dań wytrawnych, jak i na słodko. Choć zanim je spróbujesz, będziesz musiał poczekać kilkadziesiąt godzin, to sam proces zajmie Ci dosłownie chwilkę!
Przelej mleko do garnka. Podgrzej je do temperatury ok. 28 stopni Celsjusza. Następnie zdejmij z ognia.
Dodaj śmietanę. Połącz składniki i dokładnie wymieszaj.
Umieść naczynie w miejscu o temperaturze pokojowej. W lecie cały proces trwa zazwyczaj 24 godziny, a w zimie – do 48 godzin.
Zsiadłe mleko jest gotowe do spożycia, gdy stanie się kremowe i zacznie się rozwarstwiać.
Wypij napój od razu albo trzymaj w lodówce. Spożyj go w ciągu 72 godzin.

Zsiadłe mleko
Opublikowano 05.11.2023Sprawdź, jak zrobić zsiadłe mleko, które możesz użyć zarówno do dań wytrawnych, jak i na słodko. Choć zanim je spróbujesz, będziesz musiał poczekać kilkadziesiąt godzin, to sam proces zajmie Ci dosłownie chwilkę!
Przelej mleko do garnka. Podgrzej je do temperatury ok. 28 stopni Celsjusza. Następnie zdejmij z ognia.
Dodaj śmietanę. Połącz składniki i dokładnie wymieszaj.
Umieść naczynie w miejscu o temperaturze pokojowej. W lecie cały proces trwa zazwyczaj 24 godziny, a w zimie – do 48 godzin.
Zsiadłe mleko jest gotowe do spożycia, gdy stanie się kremowe i zacznie się rozwarstwiać.
Wypij napój od razu albo trzymaj w lodówce. Spożyj go w ciągu 72 godzin.