Zsiadłe mleko
Opublikowano 05.11.2023Sprawdź, jak zrobić zsiadłe mleko, które możesz użyć zarówno do dań wytrawnych, jak i na słodko. Choć zanim je spróbujesz, będziesz musiał poczekać kilkadziesiąt godzin, to sam proces zajmie Ci dosłownie chwilkę!
Przygotuj naczynie
Przelej mleko do garnka. Podgrzej je do temperatury ok. 28 stopni Celsjusza. Następnie zdejmij z ognia.
Dodaj kwaśną śmietanę
Dodaj śmietanę. Połącz składniki i dokładnie wymieszaj.
Odstaw mleko
Umieść naczynie w miejscu o temperaturze pokojowej. W lecie cały proces trwa zazwyczaj 24 godziny, a w zimie – do 48 godzin.
Sprawdź konsystencję
Zsiadłe mleko jest gotowe do spożycia, gdy stanie się kremowe i zacznie się rozwarstwiać.
Przechowuj w lodówce
Wypij napój od razu albo trzymaj w lodówce. Spożyj go w ciągu 72 godzin.
Czas całkowity 2160 min
Porcja 4
Przygotowanie 5 min
Gotowanie -
Składniki
4
1 l tłustego mleka ultraświeżego 3,2% marki Auchan
3 łyżki kwaśnej śmietany 12% Pewni Dobrego