Aplikacja
Zupa dyniowa z pieczoną papryką
 

Zupa dyniowa z pieczoną papryką

Opublikowano 27.11.2023

Krem z dyni z papryką to idealne danie na jesienne dni. Jest pożywne, aromatyczne i łatwe w przygotowaniu. W tym przepisie dowiesz się, jak upiec dynię i paprykę, aby nadać im głębszy smak, jak zagęścić zupę passatą pomidorową i jak podać ją z kremowym serem mascarpone. To propozycja dla miłośników wytrawnych i słodkich smaków.

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotowanie

Wszystkie warzywa umyj pod bieżącą wodą. Marchew, pietruszkę i seler obierz ze skóry i pokrój w słupki. Dynię pokrój na mniejsze części, paprykę na kawałki. Odkrój wierzch główki czosnku.

2. Czas na pieczenie

Włącz piekarnik na 180 stopni na tryb góra dół. Warzywa wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia. Całość polej oliwą. Piecz przez około 30 minut, aż warzywa zmiękną.

3. Usuń pestki

Z upieczonej dyni wydrąż pestki i obierz ją ze skórki.

4. Przygotuj duży garnek

Wyłóż do niego warzywa. Wlej około 1,5 litra wody i zagotuj. Dodaj soczewicę oraz 1 łyżkę bulionu warzywnego lub 1 kostkę bulionu warzywnego. Całość gotuj przez około 10 minut, dodaj passatę i gotuj jeszcze przez 5 minut.

5. Blendowanie

Zupę zblenduj na gładki krem.

6. Smacznego!

Podawaj w miseczce z łyżeczką mascarpone i pestkami dyni.

Czas całkowity 60 min
Porcja 4
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 30 min
 

Zupa dyniowa z pieczoną papryką

Opublikowano 27.11.2023

Krem z dyni z papryką to idealne danie na jesienne dni. Jest pożywne, aromatyczne i łatwe w przygotowaniu. W tym przepisie dowiesz się, jak upiec dynię i paprykę, aby nadać im głębszy smak, jak zagęścić zupę passatą pomidorową i jak podać ją z kremowym serem mascarpone. To propozycja dla miłośników wytrawnych i słodkich smaków.

1. Przygotowanie

Wszystkie warzywa umyj pod bieżącą wodą. Marchew, pietruszkę i seler obierz ze skóry i pokrój w słupki. Dynię pokrój na mniejsze części, paprykę na kawałki. Odkrój wierzch główki czosnku.

2. Czas na pieczenie

Włącz piekarnik na 180 stopni na tryb góra dół. Warzywa wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia. Całość polej oliwą. Piecz przez około 30 minut, aż warzywa zmiękną.

3. Usuń pestki

Z upieczonej dyni wydrąż pestki i obierz ją ze skórki.

4. Przygotuj duży garnek

Wyłóż do niego warzywa. Wlej około 1,5 litra wody i zagotuj. Dodaj soczewicę oraz 1 łyżkę bulionu warzywnego lub 1 kostkę bulionu warzywnego. Całość gotuj przez około 10 minut, dodaj passatę i gotuj jeszcze przez 5 minut.

5. Blendowanie

Zupę zblenduj na gładki krem.

6. Smacznego!

Podawaj w miseczce z łyżeczką mascarpone i pestkami dyni.

Czas całkowity 60 min
Porcja
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 30 min
Składniki
1 sztuka dyni hokkaido Auchan
2 sztuki papryki czerwonej
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
1 ćwiartka selera
1 szklanka czerwonej soczewicy
bulion warzywny
250 g passaty pomidorowej Auchan
1 główka czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżeczki sera mascarpone Auchan
4 łyżeczki pestek dyni
przyprawy: 1 łyżka suszonego tymianku, 1 łyżka suszonego rozmarynu, ⅓ łyżeczki startego imbiru, 1 łyżka papryki słodkiej, 1 łyżeczka czarnego pieprzu, 1 łyżeczka soli
Składniki
4
1 sztuka dyni hokkaido Auchan
2 sztuki papryki czerwonej
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
1 ćwiartka selera
1 szklanka czerwonej soczewicy
bulion warzywny
250 g passaty pomidorowej Auchan
1 główka czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżeczki sera mascarpone Auchan
4 łyżeczki pestek dyni
przyprawy: 1 łyżka suszonego tymianku, 1 łyżka suszonego rozmarynu, ⅓ łyżeczki startego imbiru, 1 łyżka papryki słodkiej, 1 łyżeczka czarnego pieprzu, 1 łyżeczka soli