Zupa dyniowa z pieczoną papryką
Opublikowano 27.11.2023Krem z dyni z papryką to idealne danie na jesienne dni. Jest pożywne, aromatyczne i łatwe w przygotowaniu. W tym przepisie dowiesz się, jak upiec dynię i paprykę, aby nadać im głębszy smak, jak zagęścić zupę passatą pomidorową i jak podać ją z kremowym serem mascarpone. To propozycja dla miłośników wytrawnych i słodkich smaków.
Włącz piekarnik na 180 stopni na tryb góra dół. Warzywa wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia. Całość polej oliwą. Piecz przez około 30 minut, aż warzywa zmiękną.
Z upieczonej dyni wydrąż pestki i obierz ją ze skórki.
Wyłóż do niego warzywa. Wlej około 1,5 litra wody i zagotuj. Dodaj soczewicę oraz 1 łyżkę bulionu warzywnego lub 1 kostkę bulionu warzywnego. Całość gotuj przez około 10 minut, dodaj passatę i gotuj jeszcze przez 5 minut.
Zupę zblenduj na gładki krem.
Podawaj w miseczce z łyżeczką mascarpone i pestkami dyni.