Aplikacja
Zupa krem z dyni
 

Zupa krem z dyni

Opublikowano 03.09.2022

Dynia jest warzywem, którego spożycie dostarcza wiele niezbędnych wartości odżywczych, witamin oraz minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co więcej, dynia nie traci swoich właściwości po obróbce termicznej! Zupa krem, która króluje w dzisiejszym przepisie idealnie nada się na chłodniejsze dni. Jest aromatyczna i rozgrzewająca.

1. Upiecz warzywa

Dynię obierz, przekrój na pół, wydrąż pestki a następnie pokrój na kawałki. Z papryki oraz papryczki chilli usuń gniazda nasienne oraz pokrój w kostkę. Warzywa wyłóż na blaszkę i piecz przez 30 minut w temperaturze 190°C.

2. Skomponuj danie

Z upieczonej papryki usuń skórkę. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklij na patelni. Na kilka minut przed końcem smażenia dodaj listki tymianku. Wszystkie warzywa przerzuć do garnka. Dolej bulion warzywny, oliwę i dopraw przyprawami. Po zagotowaniu całość zblenduj.

3. Podawaj danie

Zupę krem podawaj z serem feta i świeżym tymiankiem.

#zupakrem #zupazdyni #dyniapewnidobrego #pewnidobrego #rozgrzewającazupa

Czas całkowity 50 min
Porcja 4
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 30 min
Składniki
4
Dynia - 1,2 kg
Czerwona papryka - 5 sztuk
Papryczka chilli - 1 sztuka
Masło - 1 łyżka
Cebula - 1 sztuka
Tymianek - 2 łyżki
Bulion warzywny - 500 ml
Oliwa z oliwek - 2 łyżki
Oregano - 1 łyżeczka
Sól - szczypta
Pieprz - szczypta