Zupa krem z groszku
Opublikowano 08.06.2022Zupy krem to idealne danie dla osób zabieganych. Dzięki swojej konsystencji i dodatkowi mleka kokosowego jest bardzo sycąca. W tym przepisie dowiesz się, jak w szybki i łatwy sposób przygotować zupę krem z groszku i jarmużu.
1. Przygotuj bazę zupy
W garnku na oliwie zeszklij posiekaną cebulę oraz przysmaż czosnek. Wlej bulion i zagotuj.
Następnie dodaj groszek i gotuj do momentu aż będzie miękki. Całość dopraw curry,
kminem rzymskim oraz pieprzem.
2. Dodaj jarmuż
Jarmuż dokładnie opłucz i pozbądź się twardych części. Następnie liście wrzuć do zupy i gotuj przez kilka minut.
3. Zmiksuj krem
Zupę miksuj blenderem, stopniowo dodając mleko kokosowe. Całość gotuj na małym ogniu przez kilka minut.
4. Podaj zupę
Krem z groszku możesz podawać z czarnuszką.
#zupakremzgroszku #przepisnazupękrem #szybkiobiad
Czas całkowity 25 min
Porcja 4
Przygotowanie 15 min
Gotowanie -
Składniki
4
Oliwa - 2 łyżki
Cebula - 1 sztuka
Czosnek - 1 ząbek
Bulion warzywny - 1 litr
Groszek zielony - 450 g
Curry - 1 łyżeczka
Kmin rzymski - ½ łyżeczki
Jarmuż - 250 g
Kmin rzymski - ½ łyżeczki
Jarmuż - 250 g
Mleczko kokosowe - 400 ml
Pieprz - szczypta