Zupa krem z pokrzywy
Opublikowano 25.08.2023Z naszym przepisem na zupę krem z pokrzywy możesz poczuć się jak prawdziwy kulinarny eksplorator! Pokrzywa, choć często niedoceniana, jest prawdziwym skarbem natury — bogata w żelazo, witaminę C i błonnik. W połączeniu z innymi składnikami tworzy kremową, aksamitną konsystencję, która idealnie smakuje na obiad czy kolację. Pozwól sobie na chwilę przyjemności z tym zdrowym, zielonym przysmakiem i odkryj moc drzemiącą w pokrzywie. Smacznego!
Obierz 5 ziemniaków, pokrój je w drobną kostkę i ugotuj w bulionie.
Gdy ziemniaki będą się gotować, obierz i posiekaj drobno cebulę oraz czosnek i podsmaż na patelni na łyżce masła.
Umyj liście pokrzywy, poszatkuj je i dodaj do gotującego się bulionu wraz z podsmażoną cebulą i czosnkiem. Dopraw solą, pieprzem i opcjonalnie ulubionymi przyprawami, a następnie gotuj przez 10 minut.
Gotową zupę zmiksuj blenderem na krem.