Aplikacja
Pokrzywa Właściwości
 

Zupa krem z pokrzywy

Opublikowano 25.08.2023

Z naszym przepisem na zupę krem z pokrzywy możesz poczuć się jak prawdziwy kulinarny eksplorator! Pokrzywa, choć często niedoceniana, jest prawdziwym skarbem natury — bogata w żelazo, witaminę C i błonnik. W połączeniu z innymi składnikami tworzy kremową, aksamitną konsystencję, która idealnie smakuje na obiad czy kolację. Pozwól sobie na chwilę przyjemności z tym zdrowym, zielonym przysmakiem i odkryj moc drzemiącą w pokrzywie. Smacznego!

Łatwo
Średnia 5.0/5 (1 głosów)
1. Przygotuj ziemniaki

Obierz 5 ziemniaków, pokrój je w drobną kostkę i ugotuj w bulionie.

2. Czas na cebulę i czosnek

Gdy ziemniaki będą się gotować, obierz i posiekaj drobno cebulę oraz czosnek i podsmaż na patelni na łyżce masła.

3. Przygotuj pokrzywę

Umyj liście pokrzywy, poszatkuj je i dodaj do gotującego się bulionu wraz z podsmażoną cebulą i czosnkiem. Dopraw solą, pieprzem i opcjonalnie ulubionymi przyprawami, a następnie gotuj przez 10 minut.

4. Gotowe!

Gotową zupę zmiksuj blenderem na krem.

Czas całkowity 40 min
Porcja 4
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 30 min
Składniki
4
150 g liści młodej pokrzywy
cebula
5 ziemniaków
ząbek czosnku
1 litr bulionu
sól, pieprz
łyżka stołowa masła