Aplikacja
pomidorowa przepis
 

Zupa pomidorowa

Opublikowano 16.05.2023

Zupa pomidorowa to jedna z najbardziej popularnych zup w Polsce. Jest słodko-kwaśna i podawana z makaronem albo ryżem. Przygotowuje się ją na bazie rosołu lub z bulionu. Poznaj najlepszy przepis na zupę pomidorową!

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
NAJPIERW BULION!
1. Mięso

Wrzuć mięso (drobiowo-wołowe lub pojedyncze, czyli z kurczaka, indyka albo wołowinę) do garnka z grubym dnem.

2. Warzywa

Dodaj do naczynia nieobrane warzywa: korzeń pietruszki, cebulę przekrojoną na pół i kawałek korzenia selera oraz obrane marchewki. Możesz też dorzucić kawałek pora, seler naciowy i świeży lubczyk ogrodowy.

3. Zalej całość zimną wodą z kranu i przepłucz.
4. Przyprawy

Po przepłukaniu wrzuć do garnka liść laurowy, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczkę soli oraz 2 ziarna ziela angielskiego (może być jedno, ale lekko zmiażdżone).

5. Dolej wody!

Wlej 1,5 litra zimnej wody z kranu (6 szklanek o pojemności 250 ml) do garnka i przykryj go pokrywką.

6. Moc palnika

Włącz kuchenkę i ustaw moc palnika wyższą niż średnia.

7. Kiedy zupa zacznie się gotować, zmniejsz moc.
8. Czas gotowania

Jeśli gotujesz wywar tylko na mięsie drobiowym, do zagotowania się zupy wystarczy około 1-1,5 godziny. Jeżeli natomiast gotujesz bulion z dodatkiem wołowiny albo tylko na wołowinie, wydłuż ten czas do 2, a nawet 3 godzin.

9. Daj chwilę odpocząć!

Po ugotowaniu bulionu zdejmij garnek z kuchenki i odstaw na bok na około 30 minut, do lekkiego przestygnięcia. Dzięki temu, że zupa nie paruje tak mocno, a warzywa, mięso i przyprawy łatwiej odcedzić od wywaru.

10. Ostatni krok bulionu!

Wytrzyj brzegi garnka ręcznikiem papierowym z osadzonych tam szumowin. Odcedź mięso, przyprawy oraz warzywa i odłóż je na bok.

TERAZ CZAS NA POMIDOROWĄ!
1. Pomidory to podsatwa!

Dodaj do ciepłego bulionu koncentrat pomidorowy 30% oraz kwaśną śmietanę albo śmietankę kremówkę.

2. Zamieszaj!

Zagotuj zupę, cały czas mieszając. W tym czasie zacznij gotować ryż lub makaron.

3. Ostatni element!

Po zagotowaniu zupy wyłącz palnik. Po ugotowaniu makaronu albo ryżu dodaj je do zupy. Gdy przygotowujesz zupę pierwszy raz z konkretnym koncentratem, warto najpierw wymieszać bulion z połową słoiczka koncentratu, sprawdzić smak zupy i ewentualnie dodać resztę produktu. Nie musisz hartować śmietanki kremówki przed dodaniem do zupy. Powinieneś to jednak zrobić ze śmietaną kwaśną – aby ją zahartować, odlej do małej miski chochelkę wrzącego bulionu wymieszanego z koncentratem i wymieszaj z czterema łyżkami śmietany 18%. Dolej wrzątku, całość wymieszaj i wlej do garnka z wrzącą zupą.
Mięso pozostałe z bulionu obierz z kości. Usuń twarde warstwy z cebuli. Jeśli wcześniej dodałeś pietruszkę lub seler, zdejmij z nich skórkę. Warzywa i mięso możesz zmielić po przestudzeniu i wykorzystać potem do przygotowania innych potraw, np. przyrządzenia farszu do klusek ziemniaczanych, naleśników, pierogów bądź do upieczenia pasztetu.

Czas całkowity 140 min
Porcja 6
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 120 min
 

Zupa pomidorowa

Opublikowano 16.05.2023

Zupa pomidorowa to jedna z najbardziej popularnych zup w Polsce. Jest słodko-kwaśna i podawana z makaronem albo ryżem. Przygotowuje się ją na bazie rosołu lub z bulionu. Poznaj najlepszy przepis na zupę pomidorową!

NAJPIERW BULION!
1. Mięso

Wrzuć mięso (drobiowo-wołowe lub pojedyncze, czyli z kurczaka, indyka albo wołowinę) do garnka z grubym dnem.

2. Warzywa

Dodaj do naczynia nieobrane warzywa: korzeń pietruszki, cebulę przekrojoną na pół i kawałek korzenia selera oraz obrane marchewki. Możesz też dorzucić kawałek pora, seler naciowy i świeży lubczyk ogrodowy.

3. Zalej całość zimną wodą z kranu i przepłucz.
4. Przyprawy

Po przepłukaniu wrzuć do garnka liść laurowy, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczkę soli oraz 2 ziarna ziela angielskiego (może być jedno, ale lekko zmiażdżone).

5. Dolej wody!

Wlej 1,5 litra zimnej wody z kranu (6 szklanek o pojemności 250 ml) do garnka i przykryj go pokrywką.

6. Moc palnika

Włącz kuchenkę i ustaw moc palnika wyższą niż średnia.

7. Kiedy zupa zacznie się gotować, zmniejsz moc.
8. Czas gotowania

Jeśli gotujesz wywar tylko na mięsie drobiowym, do zagotowania się zupy wystarczy około 1-1,5 godziny. Jeżeli natomiast gotujesz bulion z dodatkiem wołowiny albo tylko na wołowinie, wydłuż ten czas do 2, a nawet 3 godzin.

9. Daj chwilę odpocząć!

Po ugotowaniu bulionu zdejmij garnek z kuchenki i odstaw na bok na około 30 minut, do lekkiego przestygnięcia. Dzięki temu, że zupa nie paruje tak mocno, a warzywa, mięso i przyprawy łatwiej odcedzić od wywaru.

10. Ostatni krok bulionu!

Wytrzyj brzegi garnka ręcznikiem papierowym z osadzonych tam szumowin. Odcedź mięso, przyprawy oraz warzywa i odłóż je na bok.

TERAZ CZAS NA POMIDOROWĄ!
1. Pomidory to podsatwa!

Dodaj do ciepłego bulionu koncentrat pomidorowy 30% oraz kwaśną śmietanę albo śmietankę kremówkę.

2. Zamieszaj!

Zagotuj zupę, cały czas mieszając. W tym czasie zacznij gotować ryż lub makaron.

3. Ostatni element!

Po zagotowaniu zupy wyłącz palnik. Po ugotowaniu makaronu albo ryżu dodaj je do zupy. Gdy przygotowujesz zupę pierwszy raz z konkretnym koncentratem, warto najpierw wymieszać bulion z połową słoiczka koncentratu, sprawdzić smak zupy i ewentualnie dodać resztę produktu. Nie musisz hartować śmietanki kremówki przed dodaniem do zupy. Powinieneś to jednak zrobić ze śmietaną kwaśną – aby ją zahartować, odlej do małej miski chochelkę wrzącego bulionu wymieszanego z koncentratem i wymieszaj z czterema łyżkami śmietany 18%. Dolej wrzątku, całość wymieszaj i wlej do garnka z wrzącą zupą.
Mięso pozostałe z bulionu obierz z kości. Usuń twarde warstwy z cebuli. Jeśli wcześniej dodałeś pietruszkę lub seler, zdejmij z nich skórkę. Warzywa i mięso możesz zmielić po przestudzeniu i wykorzystać potem do przygotowania innych potraw, np. przyrządzenia farszu do klusek ziemniaczanych, naleśników, pierogów bądź do upieczenia pasztetu.

Czas całkowity 140 min
Porcja
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 120 min
Składniki
Do przygotowania bulionu niezbędne są:
1 kg mięsa, najlepiej gicz wołowa z kością oraz 2 ćwiartki kurczaka albo indyka,
1 mały korzeń pietruszki (ok. 90 g) z Kciukiem z oferty Auchan,
2 średniej wielkości marchewki (około 280 g),
1 mała cebula (około 100 g),
kawałek korzenia selera (około 80 g),
1,5 l wody z kranu lub filtrowanej,
zioła i przyprawy: 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka soli, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego.
Do przygotowania zupy potrzebujesz:
4 łyżki kwaśnej śmietany 18% (około 80 g) lub śmietanki kremówki 30%,
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 30% (200 g),
makaron lub ryż, w zależności od preferencji smakowych,
natka pietruszki.
Dodatkowo:
duży garnek o pojemności przynajmniej 2,5 l,
pokrywka do garnka,
szklanka 250 ml (opcjonalnie),
ręcznik papierowy,
chochla,
mała miska
Składniki
6
Do przygotowania bulionu niezbędne są:
1 kg mięsa, najlepiej gicz wołowa z kością oraz 2 ćwiartki kurczaka albo indyka,
1 mały korzeń pietruszki (ok. 90 g) z Kciukiem z oferty Auchan,
2 średniej wielkości marchewki (około 280 g),
1 mała cebula (około 100 g),
kawałek korzenia selera (około 80 g),
1,5 l wody z kranu lub filtrowanej,
zioła i przyprawy: 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka soli, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego.
Do przygotowania zupy potrzebujesz:
4 łyżki kwaśnej śmietany 18% (około 80 g) lub śmietanki kremówki 30%,
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 30% (200 g),
makaron lub ryż, w zależności od preferencji smakowych,
natka pietruszki.
Dodatkowo:
duży garnek o pojemności przynajmniej 2,5 l,
pokrywka do garnka,
szklanka 250 ml (opcjonalnie),
ręcznik papierowy,
chochla,
mała miska