Aplikacja
pomidorowa przepis
 

Zupa pomidorowa

Opublikowano 16.05.2023

Zupa pomidorowa to jedna z najbardziej popularnych zup w Polsce. Jest słodko-kwaśna i podawana z makaronem albo ryżem. Przygotowuje się ją na bazie rosołu lub z bulionu. Poznaj najlepszy przepis na zupę pomidorową!

Łatwo
Średnia 1.0/5 (1 głosów)
NAJPIERW BULION!
1. Mięso

Wrzuć mięso (drobiowo-wołowe lub pojedyncze, czyli z kurczaka, indyka albo wołowinę) do garnka z grubym dnem.

2. Warzywa

Dodaj do naczynia nieobrane warzywa: korzeń pietruszki, cebulę przekrojoną na pół i kawałek korzenia selera oraz obrane marchewki. Możesz też dorzucić kawałek pora, seler naciowy i świeży lubczyk ogrodowy.

3. Zalej całość zimną wodą z kranu i przepłucz.
4. Przyprawy

Po przepłukaniu wrzuć do garnka liść laurowy, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczkę soli oraz 2 ziarna ziela angielskiego (może być jedno, ale lekko zmiażdżone).

5. Dolej wody!

Wlej 1,5 litra zimnej wody z kranu (6 szklanek o pojemności 250 ml) do garnka i przykryj go pokrywką.

6. Moc palnika

Włącz kuchenkę i ustaw moc palnika wyższą niż średnia.

7. Kiedy zupa zacznie się gotować, zmniejsz moc.
8. Czas gotowania

Jeśli gotujesz wywar tylko na mięsie drobiowym, do zagotowania się zupy wystarczy około 1-1,5 godziny. Jeżeli natomiast gotujesz bulion z dodatkiem wołowiny albo tylko na wołowinie, wydłuż ten czas do 2, a nawet 3 godzin.

9. Daj chwilę odpocząć!

Po ugotowaniu bulionu zdejmij garnek z kuchenki i odstaw na bok na około 30 minut, do lekkiego przestygnięcia. Dzięki temu, że zupa nie paruje tak mocno, a warzywa, mięso i przyprawy łatwiej odcedzić od wywaru.

10. Ostatni krok bulionu!

Wytrzyj brzegi garnka ręcznikiem papierowym z osadzonych tam szumowin. Odcedź mięso, przyprawy oraz warzywa i odłóż je na bok.

TERAZ CZAS NA POMIDOROWĄ!
1. Pomidory to podsatwa!

Dodaj do ciepłego bulionu koncentrat pomidorowy 30% oraz kwaśną śmietanę albo śmietankę kremówkę.

2. Zamieszaj!

Zagotuj zupę, cały czas mieszając. W tym czasie zacznij gotować ryż lub makaron.

3. Ostatni element!

Po zagotowaniu zupy wyłącz palnik. Po ugotowaniu makaronu albo ryżu dodaj je do zupy. Gdy przygotowujesz zupę pierwszy raz z konkretnym koncentratem, warto najpierw wymieszać bulion z połową słoiczka koncentratu, sprawdzić smak zupy i ewentualnie dodać resztę produktu. Nie musisz hartować śmietanki kremówki przed dodaniem do zupy. Powinieneś to jednak zrobić ze śmietaną kwaśną – aby ją zahartować, odlej do małej miski chochelkę wrzącego bulionu wymieszanego z koncentratem i wymieszaj z czterema łyżkami śmietany 18%. Dolej wrzątku, całość wymieszaj i wlej do garnka z wrzącą zupą.
Mięso pozostałe z bulionu obierz z kości. Usuń twarde warstwy z cebuli. Jeśli wcześniej dodałeś pietruszkę lub seler, zdejmij z nich skórkę. Warzywa i mięso możesz zmielić po przestudzeniu i wykorzystać potem do przygotowania innych potraw, np. przyrządzenia farszu do klusek ziemniaczanych, naleśników, pierogów bądź do upieczenia pasztetu.

Czas całkowity 140 min
Porcja 6
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 120 min
Składniki
6
Do przygotowania bulionu niezbędne są:
1 kg mięsa, najlepiej gicz wołowa z kością oraz 2 ćwiartki kurczaka albo indyka,
1 mały korzeń pietruszki (ok. 90 g) z Kciukiem z oferty Auchan,
2 średniej wielkości marchewki (około 280 g),
1 mała cebula (około 100 g),
kawałek korzenia selera (około 80 g),
1,5 l wody z kranu lub filtrowanej,
zioła i przyprawy: 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka soli, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego.
Do przygotowania zupy potrzebujesz:
4 łyżki kwaśnej śmietany 18% (około 80 g) lub śmietanki kremówki 30%,
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 30% (200 g),
makaron lub ryż, w zależności od preferencji smakowych,
natka pietruszki.
Dodatkowo:
duży garnek o pojemności przynajmniej 2,5 l,
pokrywka do garnka,
szklanka 250 ml (opcjonalnie),
ręcznik papierowy,
chochla,
mała miska