Zupa ramen – przepis
Opublikowano 23.03.2023Chcesz przyrządzić pyszne, azjatyckie danie? Postaw na zupę ramen! Ugotowanie dania nie jest trudne, co sprawia, że bez trudu przygotują ją osoby nieznające kuchni japońskiej. Pamiętaj jednak, że ramenu nie zrobisz w jeden dzień – potrawa wymaga przyrządzenia grzybów dzień wcześniej. Decydując się na gotowanie tego posiłku, weź pod uwagę, że zadanie to wymaga 2 dni pracy – w pierwszym namaczasz grzyby, a kolejnego dnia przyrządzasz właściwą potrawę.
Przygotuj duży garnek i wrzuć do niego kości, a następnie zalej je zimną wodą. Gotuj całość do momentu, aż wywar zacznie wrzeć. Po ugotowaniu odcedź je i przemyj pod bieżącą wodą. Usuń wodę z garnka, a następnie ponownie włóż do niego kości.
Umyj czosnek askaloński i usuń z niego łuski. Rozgnieć go wraz ze zwykłym czosnkiem, aż warzywa puszczą sok. Wrzuć je do garnka.
Pokrój imbir w plastry, a marchewki w kawałki i dodaj je do naczynia. Wrzuć do środka glony. Zalej całość ok. 3 litrami zimnej wody tak, aby zakryć wszystkie składniki.
Postaw garnek na dużym ogniu i zagotuj bulion. Usuń ze środka algi i szumowinę, jeżeli się pojawi. Zmniejsz do minimum ogień, nałóż pokrywkę (ale nie całkowicie – przykrywka powinna być nieco uchylona) i gotuj przez około 5,5-6 godzin.
Wyjmij kości z garnka, a bulion przecedź przez sitko. Po ostudzeniu włóż bulion do lodówki.
W dzień gotowania pokrój grzybki, a następnie wrzuć je na patelnię i podsmażaj na oliwie do czasu, aż zmiękną.
Wlej do garnka wodę i wrzuć jajka. Gotuj je przez około 4-5 minut od momentu zagotowania wody.
Po przygotowaniu jajek i grzybków przejdź do przyrządzenia wieprzowiny. Opłucz ją pod bieżącą wodą, a następnie wytnij nadmiar tłuszczu.
Wlej do wolnowaru nieco sosu sojowego i odrobinę bulionu, dodaj mięso, a następnie gotuj przez około 5-5,5 godziny pod pokrywką.
Po tym czasie wyjmij mięso. Możesz je dodatkowo włożyć do piekarnika i zrumienić na grillu przez maksymalnie 5-6 minut, ale nie jest to konieczne. Zbierz tłuszcz z powierzchni zupy, a następnie przelej ją do garnka.
Dodaj około 1/4 szklanki sosu sojowego shoyu oraz sake, a następnie całość zagotuj. Po skosztowaniu możesz wlać resztę sosu, w zależności od preferencji.
Ugotuj makaron, a później wyłóż go do talerzy. Dodaj bulion i grzyby. Aby danie było jeszcze smaczniejsze, dodaj do niego kawałki upieczonego mięsa, prasowanych alg i jajek. Dodaj przyprawę shichimi togarashi. Całość posyp kawałkami posiekanego szczypiorku lub cebulki dymki.