Aplikacja
Zupa ramen – przepis
 

Zupa ramen – przepis

Opublikowano 23.03.2023

Chcesz przyrządzić pyszne, azjatyckie danie? Postaw na zupę ramen! Ugotowanie dania nie jest trudne, co sprawia, że bez trudu przygotują ją osoby nieznające kuchni japońskiej. Pamiętaj jednak, że ramenu nie zrobisz w jeden dzień – potrawa wymaga przyrządzenia grzybów dzień wcześniej. Decydując się na gotowanie tego posiłku, weź pod uwagę, że zadanie to wymaga 2 dni pracy – w pierwszym namaczasz grzyby, a kolejnego dnia przyrządzasz właściwą potrawę.

Średniozaawansowany
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Ugotuj kości

Przygotuj duży garnek i wrzuć do niego kości, a następnie zalej je zimną wodą. Gotuj całość do momentu, aż wywar zacznie wrzeć. Po ugotowaniu odcedź je i przemyj pod bieżącą wodą. Usuń wodę z garnka, a następnie ponownie włóż do niego kości.

2. Dodaj czosnek

Umyj czosnek askaloński i usuń z niego łuski. Rozgnieć go wraz ze zwykłym czosnkiem, aż warzywa puszczą sok. Wrzuć je do garnka.

3. Dodaj imbir i marchewkę

Pokrój imbir w plastry, a marchewki w kawałki i dodaj je do naczynia. Wrzuć do środka glony. Zalej całość ok. 3 litrami zimnej wody tak, aby zakryć wszystkie składniki.

4. Gotuj całość

Postaw garnek na dużym ogniu i zagotuj bulion. Usuń ze środka algi i szumowinę, jeżeli się pojawi. Zmniejsz do minimum ogień, nałóż pokrywkę (ale nie całkowicie – przykrywka powinna być nieco uchylona) i gotuj przez około 5,5-6 godzin.

5. Przecedź bulion

Wyjmij kości z garnka, a bulion przecedź przez sitko. Po ostudzeniu włóż bulion do lodówki.

6. Przygotuj grzybki

W dzień gotowania pokrój grzybki, a następnie wrzuć je na patelnię i podsmażaj na oliwie do czasu, aż zmiękną.

7. Ugotuj jajka

Wlej do garnka wodę i wrzuć jajka. Gotuj je przez około 4-5 minut od momentu zagotowania wody.

8. Przygotuj mięso

Po przygotowaniu jajek i grzybków przejdź do przyrządzenia wieprzowiny. Opłucz ją pod bieżącą wodą, a następnie wytnij nadmiar tłuszczu.

9. Gotuj całość

Wlej do wolnowaru nieco sosu sojowego i odrobinę bulionu, dodaj mięso, a następnie gotuj przez około 5-5,5 godziny pod pokrywką.

10. Wyjmij mięso i przelej zupę

Po tym czasie wyjmij mięso. Możesz je dodatkowo włożyć do piekarnika i zrumienić na grillu przez maksymalnie 5-6 minut, ale nie jest to konieczne. Zbierz tłuszcz z powierzchni zupy, a następnie przelej ją do garnka.

11. Dodaj przyprawy do smaku

Dodaj około 1/4 szklanki sosu sojowego shoyu oraz sake, a następnie całość zagotuj. Po skosztowaniu możesz wlać resztę sosu, w zależności od preferencji.

12. Ugotuj makaron

Ugotuj makaron, a później wyłóż go do talerzy. Dodaj bulion i grzyby. Aby danie było jeszcze smaczniejsze, dodaj do niego kawałki upieczonego mięsa, prasowanych alg i jajek. Dodaj przyprawę shichimi togarashi. Całość posyp kawałkami posiekanego szczypiorku lub cebulki dymki.

Czas całkowity 960 min
Porcja 8
Przygotowanie 360 min
Gotowanie 600 min
Składniki
8
1500 g kości drobiowych (najlepiej korpus indyka lub kurczaka),
1500 g kości wieprzowych,
korzeń imbiru o długości ok. 15 cm (lub 2 mniejsze korzenie),
6 sztuk czosnku askalońskiego,
3 duże marchewki,
120 ml wina ryżowego (sake),
1 mała główka czosnku,
2 mniejsze lub jeden duży płat algi konbu (o wymiarach minimum 25 × 10 cm),
minimum 1/2 standardowej szklanki sosu shoyu,
minimum 500-700 g mięsa wieprzowego (ilość zależna od preferencji),
makaron ramen (około 750 g świeżego albo 330 g suszonego),
9 jaj,
oliwa lub olej do podsmażania,
liście alg morskich sushi nori (prasowane),
około 45-50 g grzybów shitake ususzonych,
1 cebula dymka lub szczypiorek do smaku,
przyprawa shichimi togarashi.