Zupa z bobem
Opublikowano 26.06.2023Bób sprawdzi się świetnie również jako składnik zupy. Jego charakterystyczny smak i sycące właściwości pozwolą Ci stworzyć pożywną i pyszną zupę warzywną dla całej rodziny. Oprócz bobu w potrawie znajdą się też czosnek, szczypiorek i ser feta, co uczyni z niej nie tylko smakowity, ale i zdrowy posiłek.
Ugotuj i obierz bób.
Obierz lub oskrob ziemniaki, opłucz i pokrój w plasterki.
Podgrzej masło z oliwą w garnku. Dodaj ziemniaki i podsmażaj całość przez około 5 minut, aż do ich lekkiego zarumienienia.
Wrzuć do garnka ząbki czosnku i całość podsmażaj przez 2 minuty.
Wlej i zagotuj bulion.
Gotuj zupę przez około 15 minut na mniejszym ogniu, aż do momentu, gdy ziemniaki zmiękną.
Wsyp ziarna bobu i gotuj całość przez kolejne 2 minuty.
Wrzuć posiekany koperek i szczypiorek, a następnie odstaw zupę z ognia.
Wlej śmietanę do małego naczynia i dodaj kilka łyżek wody w celu rozcieńczenia. Dodaj śmietanę do zupy po wcześniejszym zahartowaniu.
Wrzuć ser feta do smaku.