Aplikacja
Zupa z bobem
 

Zupa z bobem

Opublikowano 26.06.2023

Bób sprawdzi się świetnie również jako składnik zupy. Jego charakterystyczny smak i sycące właściwości pozwolą Ci stworzyć pożywną i pyszną zupę warzywną dla całej rodziny. Oprócz bobu w potrawie znajdą się też czosnek, szczypiorek i ser feta, co uczyni z niej nie tylko smakowity, ale i zdrowy posiłek.

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotowanie bobu

Ugotuj i obierz bób.

2. Przygotowanie ziemniaków

Obierz lub oskrob ziemniaki, opłucz i pokrój w plasterki.

3. Podsmażanie

Podgrzej masło z oliwą w garnku. Dodaj ziemniaki i podsmażaj całość przez około 5 minut, aż do ich lekkiego zarumienienia.

4. Dodanie czosnku

Wrzuć do garnka ząbki czosnku i całość podsmażaj przez 2 minuty.

5. Przygotowanie bulionu

Wlej i zagotuj bulion.

6. Gotowanie

Gotuj zupę przez około 15 minut na mniejszym ogniu, aż do momentu, gdy ziemniaki zmiękną.

7. Dodanie bobu

Wsyp ziarna bobu i gotuj całość przez kolejne 2 minuty.

8. Dodanie koperku i szczypiorku

Wrzuć posiekany koperek i szczypiorek, a następnie odstaw zupę z ognia.

9. Przygotowanie śmietany

Wlej śmietanę do małego naczynia i dodaj kilka łyżek wody w celu rozcieńczenia. Dodaj śmietanę do zupy po wcześniejszym zahartowaniu.

10. Dodatki

Wrzuć ser feta do smaku.

Czas całkowity 35 min
Porcja 4
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 20 min
Składniki
4
około 2/3 szklanki bobu,
3 łyżki szczypiorku,
1/2 kg ziemniaków,
4 łyżki kopru,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy,
1 łyżka masła,
100 g śmietany (najlepiej śmietana 18%, ewentualnie 12%),
1 litr bulionu drobiowego albo warzywnego,
około 100-200 g sera feta do smaku (ilość zależna od preferencji).