Zupa z fasolą szparagową
Opublikowano 27.07.20231. Przygotuj bulion
W dużym garnku zagotuj dwie szklanki wody i dodaj kostki rosołowe. Możesz przygotować bulion z kostek warzywnych, drobiowych czy wołowych. Jeśli masz możliwości i czas, to bulion możesz ugotować od podstaw z dowolnego rodzaju mięs i warzyw.
2. Dodaj włoszczyznę
Włoszczyznę dokładnie umyj i dorzuć do gotującego się bulionu. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, a następnie również wrzuć do wywaru. W międzyczasie obierz i pokrój świeżą fasolkę szparagową lub zacznij jej rozmrażanie.
3. Dodaj fasolkę szparagową
Po około 10 minutach gotujące się warzywa powinny być miękkie. W tym momencie możesz dorzucić uprzednio przygotowane kawałki fasolki szparagowej.
4. Dodaj przyprawy
Po kolejnych 10 minutach dodaj sól, pieprz oraz wybrane przyprawy, np. kurkumę oraz majeranek, by zupa była wyjątkowo aromatyczna.
Czas całkowity 30 min
Porcja 2
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 20 min
Składniki
2
2 szklanki bulionu drobiowego, wołowego lub warzywnego
szklanka fasolki szparagowej – świeżej lub mrożonej
cztery, średnie ziemniaki
jeden korzeń pietruszki
jeden korzeń selera
średnia marchewka
szczypta soli i pieprzu do smaku
opcjonalnie inne przyprawy, np. kurkuma, majeranek