Zupa z fasolą szparagową
Opublikowano 27.07.2023Zupa z fasolki szparagowej – sycące i szybkie w przygotowaniu danie, które zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Do jej przyrządzenia potrzebujesz tylko kilku składników i odrobiny czasu. Poznaj nasz przepis na krem z fasolki szparagowej i delektuj się jej smakiem!
W dużym garnku zagotuj dwie szklanki wody i dodaj kostki rosołowe. Możesz przygotować bulion z kostek warzywnych, drobiowych czy wołowych. Jeśli masz możliwości i czas, to bulion możesz ugotować od podstaw z dowolnego rodzaju mięs i warzyw.
Włoszczyznę dokładnie umyj i dorzuć do gotującego się bulionu. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, a następnie również wrzuć do wywaru. W międzyczasie obierz i pokrój świeżą fasolkę szparagową lub zacznij jej rozmrażanie.
Po około 10 minutach gotujące się warzywa powinny być miękkie. W tym momencie możesz dorzucić uprzednio przygotowane kawałki fasolki szparagowej.
Po kolejnych 10 minutach dodaj sól, pieprz oraz wybrane przyprawy, np. kurkumę oraz majeranek, by zupa była wyjątkowo aromatyczna.