2. Podsmaż cebulę
Na tej samej patelni podsmaż obraną, pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj ją do garnka z mięsem.
3. Dodaj bulion
Wlej do garnka gorący bulion, dodaj listek laurowy, ziele angielskie oraz obie papryki – słodką i ostrą. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 10 minut.
4. Dodaj pozostałe składniki
Wrzuć do garnka obrane i pokrojone w paseczki ogórki kiszone. Gotuj przez kolejne 4 minuty. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy. Gotuj jeszcze przez chwilę. Dopraw pieprzem i solą do smaku.
Czas całkowity 90 min
Porcja 4
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 60 min
Składniki
4
350 g mięsa, kiełbasy lub szynki
1 cebula
3 szklanki bulionu
ogórek kiszony
3 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżka masła
łyżka mąki pszennej
liść laurowy, ostra papryka, słodka papryka, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku
Opcjonalnie: pieczywo, natka pietruszki