Forszmak, czyli zupa z resztek mięsa, to idealny sposób na wykorzystanie zalegających wędlin, mięsa lub kiełbas. Jest pyszna, pożywna i nie powoduje marnowania tego, co na święta Bożego Narodzenia nie zostało zjedzone.
Obrane kiełbasy, pieczone mięso oraz szynkę pokrój na paseczki. Obsmaż je na patelni, a następnie przełóż do dużego garnka.
Na tej samej patelni podsmaż obraną, pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj ją do garnka z mięsem.
Wlej do garnka gorący bulion, dodaj listek laurowy, ziele angielskie oraz obie papryki – słodką i ostrą. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 10 minut.
Wrzuć do garnka obrane i pokrojone w paseczki ogórki kiszone. Gotuj przez kolejne 4 minuty. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy. Gotuj jeszcze przez chwilę. Dopraw pieprzem i solą do smaku.
Na patelni rozgrzej masło, dodaj mąkę i smaż, mieszając, aż powstanie zasmażka. Dodaj kilka łyżek gotującej się zupy, wymieszaj z zasmażką i przełóż do garnka. Gotuj, aż forszmak lekko zgęstnieje.
Wskazówka: Podaj forszmak z pieczywem i posyp natką pietruszki.