Aplikacja
Zupa z resztek mięsa
 

Zupa z resztek mięsa

Opublikowano 01.12.2023

Forszmak, czyli zupa z resztek mięsa, to idealny sposób na wykorzystanie zalegających wędlin, mięsa lub kiełbas. Jest pyszna, pożywna i nie powoduje marnowania tego, co na święta Bożego Narodzenia nie zostało zjedzone.

Średniozaawansowany
Średnia 5.0/5 (1 głosów)
1. Przygotuj mięso

Obrane kiełbasy, pieczone mięso oraz szynkę pokrój na paseczki. Obsmaż je na patelni, a następnie przełóż do dużego garnka.

2. Podsmaż cebulę

Na tej samej patelni podsmaż obraną, pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj ją do garnka z mięsem.

3. Dodaj bulion

Wlej do garnka gorący bulion, dodaj listek laurowy, ziele angielskie oraz obie papryki – słodką i ostrą. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 10 minut.

4. Dodaj pozostałe składniki

Wrzuć do garnka obrane i pokrojone w paseczki ogórki kiszone. Gotuj przez kolejne 4 minuty. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy. Gotuj jeszcze przez chwilę. Dopraw pieprzem i solą do smaku.

5. Przygotuj zasmażkę

Na patelni rozgrzej masło, dodaj mąkę i smaż, mieszając, aż powstanie zasmażka. Dodaj kilka łyżek gotującej się zupy, wymieszaj z zasmażką i przełóż do garnka. Gotuj, aż forszmak lekko zgęstnieje.

Wskazówka: Podaj forszmak z pieczywem i posyp natką pietruszki.

Czas całkowity 90 min
Porcja 4
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 60 min
Składniki
4
350 g mięsa, kiełbasy lub szynki
1 cebula
3 szklanki bulionu
ogórek kiszony
3 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżka masła
łyżka mąki pszennej
liść laurowy, ostra papryka, słodka papryka, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku
Opcjonalnie: pieczywo, natka pietruszki