Aplikacja
 

Żurek wielkanocny

Opublikowano 03/17/2023

Zobacz, jak zrobić żurek krok po kroku. Poniżej prezentujemy prosty przepis na żurek wielkanocny, który pozwoli Ci przyrządzić smaczną i sycącą potrawę na święta. Ugotowanie zupy według podanego przepisu zajmie Ci około 50-60 minut. Pamiętaj jednak, że jeśli chcesz samodzielnie przyrządzić zakwas, dolicz do tego czasu kilka dni. Przygotowanie zakwasu musisz bowiem rozpocząć 4-5 dni wcześniej, aby był gotowy w dniu gotowania zupy.

1. Podgrzej bulion

Najpierw podgrzej bulion.

2. Przygotuj boczek

Podsmaż boczek na patelni.

3. Dodaj cebulę

Wrzuć do boczku pokrojoną w kostkę cebulkę.

4. Podsmażaj

Smaż całość na średnim ogniu, do momentu lekkiego zarumienienia się składników.

5. Dodaj składniki do bulionu

Do gorącego bulionu dodaj zawartość patelni, a także białą kiełbasę Pewni Dobrego Auchan. Gotuj wywar na małym ogniu przez ok. 30-40 minut do chwili, aż zyska on wyraźny smak i aromat mięsny.

6. Dodaj zakwas

Do tak przyrządzonej mieszanki dodaj dobrze rozmieszany zakwas. Na początek wykorzystaj tylko połowę, aby zupa nie była zbyt kwaśna. W razie potrzeby możesz dolać więcej zakwasu.

7. Dodaj przyprawy

Wrzuć do garnka lekko rozgnieciony czosnek i chrzan. Dodaj majeranek.

8. Gotuj żurek

Gotuj zupę przez kilka kolejnych minut na małym ogniu.

9. Dodaj śmietanę

Zdejmij garnek z kuchenki i dodaj do żurku śmietanę. Pamiętaj, aby wcześniej zahartować ją kilkoma łyżkami gorącego żuru, a dopiero później wlać do naczynia.

10. Dodaj kiełbasę i resztę przypraw

Dodaj do zupy kiełbasę w plasterkach. Wsyp pieprz i sól do smaku. Gotowe! Przyrządziłeś smaczny i pożywny żurek wielkanocny. Przepis jest prosty, a przygotowanie zupy naprawdę szybkie.

Czas całkowity 60 min
Porcja 8
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 50 min
 

Żurek wielkanocny

Opublikowano 03/17/2023

Zobacz, jak zrobić żurek krok po kroku. Poniżej prezentujemy prosty przepis na żurek wielkanocny, który pozwoli Ci przyrządzić smaczną i sycącą potrawę na święta. Ugotowanie zupy według podanego przepisu zajmie Ci około 50-60 minut. Pamiętaj jednak, że jeśli chcesz samodzielnie przyrządzić zakwas, dolicz do tego czasu kilka dni. Przygotowanie zakwasu musisz bowiem rozpocząć 4-5 dni wcześniej, aby był gotowy w dniu gotowania zupy.

1. Podgrzej bulion

Najpierw podgrzej bulion.

2. Przygotuj boczek

Podsmaż boczek na patelni.

3. Dodaj cebulę

Wrzuć do boczku pokrojoną w kostkę cebulkę.

4. Podsmażaj

Smaż całość na średnim ogniu, do momentu lekkiego zarumienienia się składników.

5. Dodaj składniki do bulionu

Do gorącego bulionu dodaj zawartość patelni, a także białą kiełbasę Pewni Dobrego Auchan. Gotuj wywar na małym ogniu przez ok. 30-40 minut do chwili, aż zyska on wyraźny smak i aromat mięsny.

6. Dodaj zakwas

Do tak przyrządzonej mieszanki dodaj dobrze rozmieszany zakwas. Na początek wykorzystaj tylko połowę, aby zupa nie była zbyt kwaśna. W razie potrzeby możesz dolać więcej zakwasu.

7. Dodaj przyprawy

Wrzuć do garnka lekko rozgnieciony czosnek i chrzan. Dodaj majeranek.

8. Gotuj żurek

Gotuj zupę przez kilka kolejnych minut na małym ogniu.

9. Dodaj śmietanę

Zdejmij garnek z kuchenki i dodaj do żurku śmietanę. Pamiętaj, aby wcześniej zahartować ją kilkoma łyżkami gorącego żuru, a dopiero później wlać do naczynia.

10. Dodaj kiełbasę i resztę przypraw

Dodaj do zupy kiełbasę w plasterkach. Wsyp pieprz i sól do smaku. Gotowe! Przyrządziłeś smaczny i pożywny żurek wielkanocny. Przepis jest prosty, a przygotowanie zupy naprawdę szybkie.

Czas całkowity 60 min
Porcja 8
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 50 min
Składniki
8
3 l mięsnego (najlepiej wołowego) bulionu,
5-6 surowych białych kiełbas Auchan,
0,6-0,7 l zakwasu żytniego,
2 małe albo 1,5 dużej cebuli,
0,3 kg boczku pokrojonego w kostkę,
2 ząbki czosnku,
3 łyżeczki chrzanu,
1,5 łyżki startego suszonego majeranku,
4 łyżki śmietany (najlepiej 30% albo 36%),
szczypta soli i pieprzu,
7-8 jaj ugotowanych na twardo (liczba zależy od preferencji).
Składniki
8
3 l mięsnego (najlepiej wołowego) bulionu,
5-6 surowych białych kiełbas Auchan,
0,6-0,7 l zakwasu żytniego,
2 małe albo 1,5 dużej cebuli,
0,3 kg boczku pokrojonego w kostkę,
2 ząbki czosnku,
3 łyżeczki chrzanu,
1,5 łyżki startego suszonego majeranku,
4 łyżki śmietany (najlepiej 30% albo 36%),
szczypta soli i pieprzu,
7-8 jaj ugotowanych na twardo (liczba zależy od preferencji).