Żurek wielkanocny
Opublikowano 03/17/2023Zobacz, jak zrobić żurek krok po kroku. Poniżej prezentujemy prosty przepis na żurek wielkanocny, który pozwoli Ci przyrządzić smaczną i sycącą potrawę na święta. Ugotowanie zupy według podanego przepisu zajmie Ci około 50-60 minut. Pamiętaj jednak, że jeśli chcesz samodzielnie przyrządzić zakwas, dolicz do tego czasu kilka dni. Przygotowanie zakwasu musisz bowiem rozpocząć 4-5 dni wcześniej, aby był gotowy w dniu gotowania zupy.
Najpierw podgrzej bulion.
Podsmaż boczek na patelni.
Wrzuć do boczku pokrojoną w kostkę cebulkę.
Smaż całość na średnim ogniu, do momentu lekkiego zarumienienia się składników.
Do gorącego bulionu dodaj zawartość patelni, a także białą kiełbasę Pewni Dobrego Auchan. Gotuj wywar na małym ogniu przez ok. 30-40 minut do chwili, aż zyska on wyraźny smak i aromat mięsny.
Do tak przyrządzonej mieszanki dodaj dobrze rozmieszany zakwas. Na początek wykorzystaj tylko połowę, aby zupa nie była zbyt kwaśna. W razie potrzeby możesz dolać więcej zakwasu.
Wrzuć do garnka lekko rozgnieciony czosnek i chrzan. Dodaj majeranek.
Gotuj zupę przez kilka kolejnych minut na małym ogniu.
Zdejmij garnek z kuchenki i dodaj do żurku śmietanę. Pamiętaj, aby wcześniej zahartować ją kilkoma łyżkami gorącego żuru, a dopiero później wlać do naczynia.
Dodaj do zupy kiełbasę w plasterkach. Wsyp pieprz i sól do smaku. Gotowe! Przyrządziłeś smaczny i pożywny żurek wielkanocny. Przepis jest prosty, a przygotowanie zupy naprawdę szybkie.

Żurek wielkanocny
Opublikowano 03/17/2023Zobacz, jak zrobić żurek krok po kroku. Poniżej prezentujemy prosty przepis na żurek wielkanocny, który pozwoli Ci przyrządzić smaczną i sycącą potrawę na święta. Ugotowanie zupy według podanego przepisu zajmie Ci około 50-60 minut. Pamiętaj jednak, że jeśli chcesz samodzielnie przyrządzić zakwas, dolicz do tego czasu kilka dni. Przygotowanie zakwasu musisz bowiem rozpocząć 4-5 dni wcześniej, aby był gotowy w dniu gotowania zupy.
Najpierw podgrzej bulion.
Podsmaż boczek na patelni.
Wrzuć do boczku pokrojoną w kostkę cebulkę.
Smaż całość na średnim ogniu, do momentu lekkiego zarumienienia się składników.
Do gorącego bulionu dodaj zawartość patelni, a także białą kiełbasę Pewni Dobrego Auchan. Gotuj wywar na małym ogniu przez ok. 30-40 minut do chwili, aż zyska on wyraźny smak i aromat mięsny.
Do tak przyrządzonej mieszanki dodaj dobrze rozmieszany zakwas. Na początek wykorzystaj tylko połowę, aby zupa nie była zbyt kwaśna. W razie potrzeby możesz dolać więcej zakwasu.
Wrzuć do garnka lekko rozgnieciony czosnek i chrzan. Dodaj majeranek.
Gotuj zupę przez kilka kolejnych minut na małym ogniu.
Zdejmij garnek z kuchenki i dodaj do żurku śmietanę. Pamiętaj, aby wcześniej zahartować ją kilkoma łyżkami gorącego żuru, a dopiero później wlać do naczynia.
Dodaj do zupy kiełbasę w plasterkach. Wsyp pieprz i sól do smaku. Gotowe! Przyrządziłeś smaczny i pożywny żurek wielkanocny. Przepis jest prosty, a przygotowanie zupy naprawdę szybkie.