Bowl azjatycki z łososiem

Opublikowano 03/01/2023

Zdrowie to coś najbardziej cennego, a zdrowa dieta i potrawy oparte na wartościowych produktach dbają nie tylko o nasze samopoczucie, ale także i urodę. Bowl azjatycki to nic innego jak miska pełna zdrowia. Jak tu się nie skusić?

restaurantrestaurantrestaurant Łatwo
Total time
Czas całkowity 45 min
Serves
Porcja 4
Preparation
Przygotowanie 20 min
Cooking
Gotowanie 25 min
1. Gotujemy ryż

Ryż dokładnie płuczemy w wodzie, a następnie gotujemy na małym ogniu do miękkości – w zależności od ryżu od 10 do 30 min.

2. Przygotowujemy łososia

Łososia kroimy w grubą kostkę i marynujemy w sosie teriyaki. Smażymy na oleju po kilka
minut z każdej strony do zarumienienia.

3. Dodajemy ogórek

Ogórka zielonego kroimy w plasterki, posypujemy sezamem i dodajemy sos sojowy.

4. Komponujemy swoją miskę

Wykładamy na spód ryż. Na środku układamy usmażone kawałki łososia. Dodajemy warzywa – zamarynowane ogórki zielone, ugotowaną edamame, namoczone glony wakame. Całość posypujemy sezamem i dodajemy posiekaną kolendrę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Jeśli lubisz ostrzejsze potrawy dodaj sosu sriracha.

Patent #zerowaste

Pozostałe plasterki ogórka idealnie sprawdzą się jako maseczka pod oczy!