Bruschetta z pomidorami

Opublikowano 09/21/2022

Przygotuj chrupiące kromki pieczywa, delikatnie podpieczone w piekarniku, a następnie obłóż je kawałkami soczystych pomidorów, posiekanym czosnkiem, bazylią i odrobiną oliwy z oliwek. Ten prosty przepis odkryje przed Tobą autentyczny smak Italii. Bruschetta z pomidorami to idealny wybór na spotkania z przyjaciółmi czy romantyczną kolację we dwoje.

restaurantrestaurantrestaurant Łatwo
Total time
Czas całkowity 15 min
Serves
Porcja 4
Preparation
Przygotowanie 10 min
Cooking
Gotowanie 5 min
1. Upiecz kromeczki bagietki

Bagietkę pokrój na ukośne kromki. Następnie przełóż je na blaszkę do pieczenia i wysmaruj oliwą. Całość piecz przez 5 minut w piekarniku nastawionym na 200 stopni.

2. Przygotuj pomidory

Pomidory pokrój w kosteczkę i dopraw oliwą, solą i pieprzem.

3. Zrób kanapeczki

Podpieczone kanapeczki natrzyj odrobiną czosnku. Następnie nałóż na nie świeże pomidory i polej kremem balsamicznym. Ostatni szlif to udekorowanie bruschetty bazylią.

Patent #zerowaste

Bruschettę możesz zrobić nie tylko z pomidorów, ale również z innych warzyw, które pozostały w Twojej lodówce.

Pozostałą bazylię zmiksuj z oliwą z oliwek, czosnkiem, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. W taki sposób uzyskasz domowe zielone pesto.