Buraczane curry

Opublikowano 05/10/2023

Nasz przepis na buraczane curry to wyjątkowe danie, które łączy w sobie soczyste buraki z aromatycznymi przyprawami w wyrazistej kompozycji smaków.Buraki zapewniają potrawie nie tylko niezwykły kolor, ale również bogactwo składników odżywczych.

restaurantrestaurantrestaurant Łatwo
Total time
Czas całkowity 60 min
Serves
Porcja 4
Preparation
Przygotowanie 30 min
Cooking
Gotowanie -
1. Przygotuj buraki

Surowe i obrane buraki pokrój w słupki (możesz użyć również pieczonych).

2. Przygotuj cebulę i czosnek

Cebulę pokrój w cienkie piórka. Posiekaj czosnek na plasterki.

3. Przysmaż składniki

Na rozgrzaną patelnię dodaj odrobinę oliwy. Dodaj czosnek, szczyptę chilli i liście curry. Dodaj pokrojoną cebulę. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj całą laskę cynamonu, odrobinę octu i szczyptę kurkumy.

4. Podgotuj curry

Dodaj pokrojone wcześniej buraki i całość zalej mlekiem kokosowym. Zagotuj. Gotuj na małym ogniu kilkadziesiąt minut do miękkości buraka. Na koniec dodaj musztardę dla ostrości.

5. Podsmaż chlebki papadam

Podawaj z chlebkami papadam, które wystarczy usmażyć na oleju lub klasycznie z ryżem.