Przepis na chleb na zdrowie

Published on 04.05.2022

Kto lubi pieczywo ręka do góry! Niestety jak wiadomo nie każde pieczywo korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Dlatego prezentujemy Wam ,ciekawą alternatywę dla tradycyjnego pieczywa. Chleb na zdrowie nie zawiera drożdży, nie powstaje na zakwasie, a do jego wypieku nie jest używana mąka. Prosty w przygotowaniu chleb będzie wilgotny, niezwykle sycący i bogaty w błonnik pokarmowy. Jeśli ograniczenia dietetyczne sprawiły, że nie pamiętasz, jak wybornie smakuje świeżo wypiekany chleb – ten przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu. Jeśli nie masz czasu na samodzielne wypieki, chleb, w tym zdrowe pieczywo, także pieczywo bezglutenowe oraz wyroby cukiernicze zamówisz w supermarkecie internetowym Auchan!

restaurantrestaurantrestaurant Łatwo
Total time
Czas całkowity 150 min
Serves
Porcja 4
Preparation
Przygotowanie 30 min
Cooking
Gotowanie 120 min
1. Przygotowujemy składniki.

Do rondelka z wodą dodajemy miód oraz olej kokosowy, następnie całość podgrzewamy do stopienia się oleju. W tym samym czasie na patelni prażymy składniki suche poczynając od tych największych. Kiedy nasiona oraz orzechy podprażą się wsypujemy je do osobnej miski dodajemy płatki owsiane i sól.

2. Przygotowujemy masę.

Do miski z suchymi składnikami dodajemy wodę z miodem oraz olejem kokosowym. Dokładnie mieszamy i odstawiamy masę do lodówki na 1 godzinę.

3. Szykujemy składniki na pastę do smarowania.

Bataty oraz paprykę kroimy 4 części. Następnie paprykę smarujemy oliwą i solą. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 30 minut. Po upieczeniu zdejmujemy skórkę.

4. Pieczemy chleb.

Małą formę do ciasta natłuszczamy olejem i wykładamy papierem pieczenia. Następnie wlewamy masę na chleb i pieczemy w 170°C przez 50-60 minut.
UWAGA: piekarnik nie może mieć wyższej temperatury niż 170°C ponieważ nasz chleb straci najlepsze wartości odżywcze. Po Upieczeniu chleb pozostawiamy do ostygnięcia na około 1 godzinę.

5. Robimy pastę do smarowania.

Orzeszki ziemne wrzucamy do malaksera i miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy bataty, paprykę oraz odrobinę soli i oliwy. Miksujemy pulsacyjnie na gładką masę. Na koniec całość możemy skropić sokiem z cytryny.

6. Szykujemy kanapki.

Kroimy grube kromki chleba a następnie nakładamy na nie pastę z batatów.

Patent #zerowaste

Z przygotowanej masy na chleb możemy zrobić granolę. Wystarczy dodać odrobinę oleju kokosowego miodu, uformować małe, nieregularne kuleczki i wstawić do piekarnika nagrzanego na 150°C.