Chrupiące keto faworki

Opublikowano 02/15/2023

Przepis na keto faworki to idealna propozycja dla miłośników słodkości, którzy stosują dietę niskowęglowodanową. Te chrupiące ciasteczka są przygotowywane bez tradycyjnej mąki pszennej i cukru, zastępując je alternatywnymi składnikami, które są zgodne z zasadami diety ketogenicznej, takimi jak ser mozarella i mascarpone. Wypróbuj ten przepis już dziś i rozkoszuj się tymi pysznymi, bezgrzesznymi ciasteczkami!

restaurantrestaurantrestaurant Średniozaawansowany
Total time
Czas całkowity 85 min
Serves
Porcja 4
Preparation
Przygotowanie 15 min
Cooking
Gotowanie 10 min
1. Przygotowujemy masę na keto faworki

Zaczynamy od rozpuszczenia startej mozzarelli w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Elastyczną masę z mozzarelli przekładamy do dużej miski, dodajemy mascarpone, masło klarowane (lub zwykłe), mąkę migdałową, wanilię i na koniec jajko. Opcjonalnie możemy dodać trochę słodyczy – erytrytol lub ksylitol sprawdzą się świetnie.

2. Wyrabiamy ciasto

Całość dokładnie mieszamy rękoma lub w robocie kuchennym. Przed rozwałkowaniem ciasta wkładamy je do lodówki lub zamrażarki do mocnego schłodzenia.

3. Robimy faworki

Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy kształty, np. kokardki. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. aż się zarumienią i na koniec posypujemy ulubionym słodzikiem.