Domowe chrupki warzywne

Opublikowano 31.03.2022

Domowe chrupki warzywne z piekarnika to zdrowa alternatywna dla tradycyjnych chipsów. Warzywne chrupki zastąpią chipsy ziemniaczane w roli ulubionej przekąski do seansu filmowego lub na domówkę. Uwielbiają je wszyscy, zdrowe chipsy warzywne mogą jeść dzieci, jak i dorośli. W zależności od preferencji smakowych, możesz zmienić proporcje dodawanych przypraw i przygotować maksymalnie pikantną lub całkowicie łagodną przekąskę. Warzywa pokrojone w cienkie plasterki z dodatkiem odrobiny dobrej jakości oleju rzepakowego zamienią się w pełną smaku przekąskę. Przekonaj się, jak łatwo możesz zrobić zdrowe chipsy w domu.

restaurantrestaurantrestaurant Łatwo
Total time
Czas całkowity 70 min
Serves
Porcja 4
Preparation
Przygotowanie 25 min
Cooking
Gotowanie 45 min
1. Przygotowanie warzyw.

Warzywa obierz i przy pomocy obieraczki lub szatkownicy pokrój na bardzo cienkie (prawie przezroczyste) plasterki. Warzywa skrop olejem z dodatkiem chilli i soli.

2. Gotowanie chipsów.

Tak przygotowane warzywa rozłóż na tacy piekarnika z pergaminem i piecz w piekarniku nagrzanym do 160⁰C przez około 45 minut.

3. Bezpośrednio przed podaniem.

Upieczone warzywa przełóż na ręcznik papierowy w celu odsączenia z tłuszczu.