Francuska Terrina z łososiem

Opublikowano 11/16/2022

Nasza francuska Terrina z łososiem to wykwintne danie, które wzbudza zachwyt swoim smakiem i estetycznym wyglądem. To elegancka kompozycja delikatnego łososia Pewni Dobrego, aromatycznych przypraw, kremowego koziego sera i słodkiego buraka, przygotowana w tradycyjnym stylu francuskim. Przygotuj to wykwintne danie i delektuj się smakiem Francji w Twoim własnym domu!

restaurantrestaurantrestaurant Łatwo
Total time
Czas całkowity 30 min
Serves
Porcja 4
Preparation
Przygotowanie 30 min
Cooking
Gotowanie 720 min
1. Przygotuj foremkę

Foremkę wysmaruj oliwą a następnie dokładnie wyłóż folią spożywczą. Następnie wyłóż ją plastrami wędzonego łososia.

2. Zrób masę serową

W misce wymieszaj kozi ser, posiekany koperek, skórkę z cytryny oraz chrzan. Całość dopraw pieprzem.

3. Uformuj terrinę

Na dno foremki z łososiem nałóż i rozprowadź grubą warstwę masy serowej, a na nią nałóż plastry buraka. Powtarzaj czynność do momentu kiedy skończy się nadzienie. Całość “zamknij” plastrami łososia i folią spożywczą.
Tak gotowe danie włóż do lodówki na co najmniej 12 godzin.

4. Dokończ potrawę

Przed podaniem kawałki terriny skrop sokiem z cytryny, możesz też udekorować talerz jadalnymi kwiatami.

Patent #zerowaste

Pozostałą cytrynę możesz wykorzystać do czyszczenia deski oraz rąk z buraka.