Lasagne z cukinią

Opublikowano 04/12/2023

Nasz przepis na lasagne z cukinią to smaczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego dania, która zachwyca smakiem i lekkością. Zamiast płatów makaronu, w tym przepisie używamy plasterków cukinii, co sprawia, że danie jest niskowęglowodanowe i bogate w składniki odżywcze. Warstwy cukinii przeplatają się z aromatycznym sosem mięsnym i serem, tworząc kremową i serową strukturę, która przypomina klasyczną lasagne.

restaurantrestaurantrestaurant Średniozaawansowany
Total time
Czas całkowity 55 min
Serves
Porcja 4
Preparation
Przygotowanie 35 min
Cooking
Gotowanie 20 min
1. Podsmaż składniki

Na rozgrzaną i suchą patelnię wrzuć posiekaną cebulę i dopraw solą. Dopiero jak lekko zmieni kolor wlej odrobinę oliwy z oliwek. Następnie dodaj posiekany drobno czosnek i zmielone mięso. Przesmaż chwilę. Dopraw oregano. Następnie dodaj pomidory, sól i pieprz. Duś przez kilkanaście minut na mniejszym ogniu.

2. Podpiecz cukinię

W tym czasie cukinię pokrój na plastry i posól, aby puściła wodę. Cukinię grilluj na patelni (lub upiecz) przez kilka minut z dodatkiem oliwy z oliwek.

3. Przygotuj beszamel

Roztop masło (aż do zbrązowienia), dodaj mąkę, a po chwili mleko. Gotuj kilka minut – pamiętaj o przyprawach (sól, pieprz i szczypta gałki muszkatołowej).

4. Upiecz lasagne

W naczyniu żaroodpornym układaj naprzemiennie cukinię, sos mięsno-pomidorowy, mozzarellę – na samą górę wyłóż beszamel.
Piecz w piekarniku przez ok. 20 minut w 180 stopniach z opcją termoobiegu.