Mini empanadas

Published on 31.03.2022

Mini empanadas nadziewane mięsem i fasolą
(porcja dla 3 osób, czas przygotowania – 90 minut)

restaurantrestaurantrestaurant Średniozaawansowany
Total time
Czas całkowity 90 min
Serves
Porcja 3
Preparation
Przygotowanie 45 min
Cooking
Gotowanie 45 min
Przygotowanie i gotowanie farszu

Drobno posiekany czosnek i cebulę podsmaż kilka minut.
Na patelnię dodaj imbir, kurkumę, curry, goździki, paprykę i laskę cynamonu, a następnie wymieszaj.
Dodaj mięso mielone, pokrojone w 1 cm kostkę bataty oraz fasolę. Podsmaż razem i dodaj passatę.
Dopraw solą, cukrem i pieprzem, a następnie duś około 15 minut.

Kształtowanie pierożków

Z kruchego ciasta przy pomocy szklanki wykrój krążki i napełnij je wystudzonym farszem.
Z takiej ilości składników powinno powstać ok. 15 pierożków.
Następnie sklej je, tak jak klasyczne pierogi.

Gotowanie

Pierożki ułóż na blasze z pergaminem, posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180⁰C.