Mini empanadas
Published on 31.03.2022Mini empanadas nadziewane mięsem i fasolą
(porcja dla 3 osób, czas przygotowania – 90 minut)
Średniozaawansowany
Czas całkowity 90 min
Porcja 3
Przygotowanie 45 min
Gotowanie 45 min
Przygotowanie i gotowanie farszu
Drobno posiekany czosnek i cebulę podsmaż kilka minut.
Na patelnię dodaj imbir, kurkumę, curry, goździki, paprykę i laskę cynamonu, a następnie wymieszaj.
Dodaj mięso mielone, pokrojone w 1 cm kostkę bataty oraz fasolę. Podsmaż razem i dodaj passatę.
Dopraw solą, cukrem i pieprzem, a następnie duś około 15 minut.
Kształtowanie pierożków
Z kruchego ciasta przy pomocy szklanki wykrój krążki i napełnij je wystudzonym farszem.
Z takiej ilości składników powinno powstać ok. 15 pierożków.
Następnie sklej je, tak jak klasyczne pierogi.
Gotowanie
Pierożki ułóż na blasze z pergaminem, posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180⁰C.