Przepis na mini empanadas z mięsem i fasolą

Opublikowano 31.03.2022

Mini empanadas z farszem z mięsa wołowego i czerwoną fasolą. Zasmakuj przepisów kuchni świata i wprowadź do swojego menu nowe smaki. Czym są empanadas? To pieczone pierożki są szczególnie popularne w kuchniach Ameryki Południowej, pochodzące z Półwyspu Iberyjskiego. Słynne danie kuchni świata jest serwowane w niezliczonej liczbie wersji. W zależności od receptury, empanadas mogą być pieczone w piecu lub smażone na głębokim oleju. To ciekawa alternatywa dla polskich pierogów. Pachnące, pełne smaku i idealnie doprawione pierogi w miniaturowej wersji będą doskonałą przekąską na imprezę oraz daniem obiadowym.

restaurantrestaurantrestaurant Średniozaawansowany
Total time
Czas całkowity 90 min
Serves
Porcja 3
Preparation
Przygotowanie 45 min
Cooking
Gotowanie 45 min
1. Przygotowanie farszu do empanadas.

Drobno posiekany czosnek i cebulę podsmaż kilka minut.
Na patelnię dodaj imbir, kurkumę, curry, goździki, paprykę i laskę cynamonu, a następnie wymieszaj.
Dodaj mięso mielone, pokrojone w 1 cm kostkę bataty oraz fasolę. Podsmaż razem i dodaj passatę.
Dopraw solą, cukrem i pieprzem, a następnie duś około 15 minut.

2. Formowanie pierożków.

Z kruchego ciasta przy pomocy szklanki wykrój krążki i napełnij je wystudzonym farszem.
Z takiej ilości składników powinno powstać ok. 15 pierożków.
Następnie sklej je, tak jak klasyczne pierogi.

3. Pieczenie empanadas.

Pierożki ułóż na blasze z pergaminem, posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180⁰C.