Pascha Wielkanocna

Opublikowano 13.04.2022

Poznajcie najlepszy, tradycyjny przepis na prosty deser, który idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Kremowa pascha wielkanocna jest przygotowywana z twarogu. Sekret jej smaku kryje się w produktach najwyższej jakości, takich jak jaja ekologiczne Pewni Dobrego, zagrodowy ser biały i duża ilość smakowitych bakalii. Przygotowanie świątecznego deseru nie jest czasochłonne, jednak przed podaniem należy przechowywać go w lodówce przez 24 godziny. Dodajmy słodyczy wielkanocnej uczcie z najbliższymi! Przygotujmy wyborną, wielkanocną paschę.

Pascha wielkanocna popularna jest szczególnie na wschodzie naszego kraju, ale z powodzeniem może uświetnić wielkanocną ucztę w innych zakątkach Polski. Receptura, na podstawie której przygotujesz świąteczny deser, opiera się na trzech składnikach — twarogu (najlepiej zagrodowym), dobrych jajkach ekologicznych oraz bakaliach. Jaja ECO Pewni Dobrego oznaczone symbolem zero są dostępne w sklepach stacjonarnych Auchan, internetowy sklep spożywczy także ma je w swojej ofercie. Zamówisz je z dostawą do domu w Warszawie, Krakowie, Katowicach, Wrocławiu, Poznaniu, Gdańsku, Łodzi i Bydgoszczy. Jaja pochodzą z małego rodzinnego gospodarstwa z Wielkopolski. Kury dreptają tam na zewnątrz, mało tego karmione są paszą BIO. Jajka od szczęśliwych kur doskonale sprawdzają się w przepisach na tradycyjne desery i wypieki.

restaurantrestaurantrestaurant Łatwo
Total time
Czas całkowity 1440 min
Serves
Porcja 8
Preparation
Przygotowanie 10 min
Cooking
Gotowanie 10 min
Przygotowujemy składniki

Twaróg mielimy co najmniej 3 razy. Po zmieleniu odkładamy do miski.Migdały prażymy patelni odkładamy do osobnego naczynia.

Przygotowujemy masę na paschę

Ubijamy żółtka z cukrem pudrem. Dodajemy Kolejno: masło, twaróg, migdały, skórkę z pomarańczy, ziarenka wanilii oraz bakalie. Następnie mieszamy do połączenia się składników.

Przenosimy masę do durszlaka

Durszlak wykładamy gazą lub ściereczką kuchenną, następnie wlewamy przygotowaną wcześniej masę i szczelnie okrywamy od góry. Aby pascha miała idealny kształt na górę nakładamy talerzyk. Całość wkładamy do większego garnka i chowamy do lodówki 24 godziny.

Przygotowujemy polewę czekoladową

Do małego rondelka przelewamy śmietanę i dodajemy czekoladę. Gotujemy na małym gazie do momentu połączenia się składników.

Komponujemy deser

Paschę polewamy czekoladą. Wierzch naszego deseru możemy posypać płatkami migdałów.