Rolada z boczku

Opublikowano 02/16/2023

Boczek rolowany, to ciekawy pomysł na wyjątkowy obiad. Można go nadziewać ulubionymi dodatkami lub natrzeć aromatycznymi przyprawami. My polecamy przepis w którym wykorzystasz popularne przyprawy jak papryka, czosnek, majeranek oraz sól i pieprz. Jeżeli zostanie trochę to równie dobrze będzie smakować na zimno następnego dnia.

restaurantrestaurantrestaurant Łatwo
Total time
Czas całkowity 130 min
Serves
Porcja 4
Preparation
Przygotowanie 10 min
Cooking
Gotowanie 100 min
Krok 1: Przygotuj marynatę dzień wcześniej.

Pierwsze kroki wykonaj już w sobotę wieczorem – zajmie Ci to niecałe 10 minut. Na początku umyj i osusz boczek. Z przygotowanych wcześniej przypraw stwórz mieszankę, która stanie się marynatą. Natrzyj nią mięso. Zwijaj boczek ciasno w roladę i związuj go sznurkiem co około 2 cm. Włóż mięso do naczynia żaroodpornego i przechowaj na noc.

Krok 2: Upiecz boczek.

Rano wyjmij boczek z lodówki na około godzinę przed rozpoczęciem gotowania. Nagrzej piekarnik do 200°C z termoobiegiem i piecz w nim mięso w naczyniu z pokrywką przez 100 minut, co jakiś czas nacierając je wyciekającym tłuszczem. Następnie zdejmij pokrywkę i dopiekaj przez 20 minut w 250°C.

Krok 3: Podaj z ulubionymi dodatkami.

Podaj roladę z ziemniaczkami i buraczkami zasmażanymi bez glutenu. Rolada z boczku smakuje doskonale również na zimno. Dlatego sprawdzi się także na kolację, podana z pieczywem bezglutenowym.