Przepis na sernik z chałwą

Published on 14.04.2022

Chcesz zaskoczyć domowników wyśmienitym sernikiem wielkanocnym? Poznaj przepis na sernik z chałwą! Taki deser na stole wielkanocnym to prawdziwa gratka dla absolutnie każdego łasucha. Sernik doskonałym deserem nie tylko od święta. Sekret jego smaku tkwi w składnikach doskonałej jakości. Korzystając z produktów marki Pewni Dobrego między innymi tłustego sera białego, powstającego według tradycyjnej receptury. Twaróg (ser biały tłusty), z którego wyjdzie wyśmienity ma prosty skład , nie znajdziecie w nim konserwantów. Jeśli dodamy do tego ekologiczne jajka i dodatek pełnej smaku chałwy, powstanie tradycyjny sernik w zupełnie nowej odsłonie.

restaurantrestaurantrestaurant Średniozaawansowany
Total time
Czas całkowity 90 min
Serves
Porcja 4
Preparation
Przygotowanie 30 min
Cooking
Gotowanie 60 min
1. Przygotowujemy żółtka.

Ubijamy żółtka wraz z cukrem na jasną puszystą masę, a następnie przekładamy ją do osobnej miski.

2. Przygotowujemy masę serową.

Do miski z masą z żółtek i cukru dodajemy kolejno: ser twarogowy(mielony co najmniej 3-krotnie),rozpuszczone masło, odrobinę skórki cytryny ziarenka z laski wanilii. Mieszamy do połączenia się składników, po czym dosypujemy mąkę ziemniaczaną oraz pokruszoną chałwę.

3. Przygotowujemy spód do ciasta.

Do malaksera wrzucamy herbatniki miksujemy do momentu uzyskania sypkiej formy. Następnie dodajemy masło i ponownie miksujemy. Przygotowany spód wysypujemy tortownicy ugniatamy. Tortownicę chowamy do lodówki na około 15 minut w celu stężenia masy.

4. Ubijamy żółtka.

Podczas kiedy spód do ciasta chłodzi się w lodówce ubijamy białka na sztywną masę. Następnie dodajemy białka do wcześniej przygotowanej masy serowej.

5. Pieczemy ciasto.

Masę serową wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Następnie wkładamy ciasto do piekarnika pieczemy przez godzinę w 170°C. Po upieczeniu uchylamy piekarnik czekamy do pełnego wystudzenia się ciasta.

6. Dekorujemy sernik.

Upieczony sernik możemy udekorować wedle uznania-cukier puder, skórka z pomarańczy, lukier nawet jadalne kwiaty.

#patentzerowaste

Do pozostałego twarogu możemy dodać odrobinę miodu i cytryny lub żółtka cytryny. Przygotowana masa świetnie spisze się jako nawilżająca maseczka na twarz.