Przepis na skrzydełka w sosie miodowo-musztardowym

Opublikowano 31.03.2022

Soczyste i pełne smaku skrzydełka w smakowitej marynacie na bazie miodu i musztardy. Proste w przygotowaniu i sycące danie obiadowe. Mięso kurczaka z chrupiąca i rumianą skórką świetnie łączy się ze słodkim miodem i ostrą, żółtą musztardą. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tego dania zamówisz z dostawą do domu, odwiedź supermarket internetowy Auchan. Dodatek czosnku, szczypiorku, sosu Worcestershire i wędzonej papryki sprawia, że danie nabierze głębokiego smaku. Doskonały balans aromatów, kilkadziesiąt minut i będziesz mógł delektować się wyjątkowym obiadem lub kolacją. Korzystając z tego przepisu skomponujesz danie dla sześciu osób.

restaurantrestaurantrestaurant Łatwo
Total time
Czas całkowity 55 min
Serves
Porcja 6
Preparation
Przygotowanie 15 min
Cooking
Gotowanie 40 min
1. Oczyść skrzydełka z kurczaka.

Sposób przygotowania: skrzydełka kurczaka umyj pod bieżącą wodą, osusz i odetnij tzw. lotki (końcowe cząstki skrzydełek), a następnie podziel na połówki.

2. Przygotowanie marynaty.

W osobnym naczyniu połącz miód, musztardę, posiekany drobno czosnek i szczypiorek. 1/3 sosu odłóż do małego naczynia. Do reszty marynaty dodaj olej, sól, pieprz, wędzoną paprykę, sos Worcestershire i wymieszaj. Tak przygotowaną marynatę połącz ze skrzydełkami, przykryj folią spożywczą i odstaw na około godzinę.

3. Gotowanie i serwowanie.

Piekarnik rozgrzej do 200⁰C. Skrzydełka ułóż na tacy z pergaminem i piecz około 40 minut.
Gotowe skrzydełka podawaj z przygotowanym wcześniej sosem.