Skrzydełka kurczaka w sosie miodowo-musztardowym
Published on 31.03.2022Skrzydełka kurczaka w sosie miodowo-musztardowym.
Łatwo
Czas całkowity 55 min
Porcja 6
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 40 min
Oczyść skrzydełka z kurczaka
Skrzydełka umyj pod bieżącą wodą, osusz i odetnij tzw. lotki (końcowe cząstki skrzydełek), a następnie podziel na połówki.
Przygotowanie marynaty
W osobnym naczyniu połącz miód, musztardę, posiekany drobno czosnek i szczypiorek. 1/3 sosu odłóż do małego naczynia. Do reszty marynaty dodaj olej, sól, pieprz, wędzoną paprykę, sos Worcestershire i wymieszaj. Tak przygotowaną marynatę połącz ze skrzydełkami, przykryj folią spożywczą i odstaw na około godzinę.
Gotowanie i serwowanie
Piekarnik rozgrzej do 200⁰C. Skrzydełka ułóż na tacy z pergaminem i piecz około 40 minut.
Gotowe skrzydełka podawaj z przygotowanym wcześniej sosem.