Spaghetti z pomidorem

Spaghetti z pomidorem

Published on 31.03.2022

Odkrywaj smaki PEWNI DOBREGO
Razem z Jolą Kleser stworzyliśmy
dla Was przepisy na wyjątkowe okazje.
Oto nasz przepis na randkę
spaghetti pełne pomidorów

restaurantrestaurantrestaurant Łatwo
Total time
Czas całkowity 30 min
Serves
Porcja 2
Preparation
Przygotowanie 15 min
Cooking
Gotowanie 15 min
1. Kroimy składniki

Obieramy i drobno siekamy cebulę, czosnek, bazylię oraz tymianek. Świeże pomidory po sparzeniu obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. Poszczególnych składników nie mieszamy ze sobą.

2. Przygotowujemy sos

Głęboką patelnię stawiamy na średnim ogniu, dodajemy oliwę i pokrojoną cebulę. Smażymy przez kilka minut, aż cebula zmięknie, a gdy lekko się zarumieni, dorzucamy czosnek. Przez kilka minut mieszamy składniki, po czym dodajemy pomidory, ocet balsamiczny i tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem. Kontynuujemy gotowanie przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Zostawiamy sos na delikatnym ogniu.

3. Gotujemy makaron

Napełniamy duży garnek wodą i wstawiamy do zagotowania. Wodę solimy, dopiero gdy zaczyna wrzeć – wtedy dorzucamy również makaron. Makaron przygotowujemy al dente – zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy makaron jest gotowy, przelewamy do kubka jedną chochlę wody z gotowania i odstawiamy. Odsączamy makaron w durszlaku – bez opłukiwania bieżącą wodą, żeby dobrze połączył się z sosem.

4. Serwujemy danie

Mieszamy spaghetti z sosem. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dodajemy do niego odrobinę wody z makaronu. Spaghetti posypujemy pokrojonymi liśćmi bazylii i startym na tarce parmezanem.

5. Dodatkowe wskazówki

Danie na pewno zdobędzie serce dlatego zalecamy równolegle rozpoczęcie poszukiwań przepisu na kolejną randkę.