Spaghetti z pomidorem

Przepis na spaghetti z pomidorem

Opublikowano 31.03.2022

Oto nasz przepis na randkę: spaghetti pełne pomidorów. Z przygotowaniem dania makaronowego dla dwojga poradzi sobie nawet kulinarny laik. Danie odpowiednie dla wegetarian, a po zastąpieniu włoskiego parmezanu jego wegańskim odpowiednikiem – również dla wegan. Nie ma osoby, której nie smakowałoby danie skomponowane na bazie dojrzewających w słońcu pomidorów w towarzystwie pełnych aromatu przypraw. Poznaj najlepszy przepis na spaghetti z pomidorami. Wszystkie produkty potrzebne do przygotowania spaghetti z pomidorami znajdziesz w sklepach stacjonarnych Auchan oraz zamówisz odwiedzając nasz spożywczy sklep internetowy. Odkrywaj smaki z marką Pewni Dobrego. Stworzyliśmy dla Was bazę przepisów na wyjątkowe okazje.

restaurantrestaurantrestaurant Łatwo
Total time
Czas całkowity 30 min
Serves
Porcja 2
Preparation
Przygotowanie 15 min
Cooking
Gotowanie 15 min
1. Kroimy składniki.

Obieramy i drobno siekamy cebulę, czosnek, bazylię oraz tymianek. Świeże pomidory po sparzeniu obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. Poszczególnych składników nie mieszamy ze sobą.

2. Przygotowujemy sos.

Głęboką patelnię stawiamy na średnim ogniu, dodajemy oliwę i pokrojoną cebulę. Smażymy przez kilka minut, aż cebula zmięknie, a gdy lekko się zarumieni, dorzucamy czosnek. Przez kilka minut mieszamy składniki, po czym dodajemy pomidory, ocet balsamiczny i tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem. Kontynuujemy gotowanie przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Zostawiamy sos na delikatnym ogniu.

3. Gotujemy makaron.

Napełniamy duży garnek wodą i wstawiamy do zagotowania. Wodę solimy, dopiero gdy zaczyna wrzeć – wtedy dorzucamy również makaron. Makaron przygotowujemy al dente – zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy makaron jest gotowy, przelewamy do kubka jedną chochlę wody z gotowania i odstawiamy. Odsączamy makaron w durszlaku – bez opłukiwania bieżącą wodą, żeby dobrze połączył się z sosem.

4. Serwujemy danie.

Mieszamy spaghetti z sosem. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dodajemy do niego odrobinę wody z makaronu. Spaghetti posypujemy pokrojonymi liśćmi bazylii. To doskonały moment, by zetrzeć na tarce parmezan i posypać nim gorący makaron z sosem pomidorowym.

Dodatkowe wskazówki.

Danie na pewno zdobędzie serce dlatego zalecamy równolegle rozpoczęcie poszukiwań przepisu na kolejną randkę – sukces gwarantowany!