Przepis na tadżin z kurczakiem

Published on 06.05.2022

Nasza propozycja na dzisiejszy obiad to tadżin z soczystymi udkami z kurczaka. Kompozycja kolorowych przypraw z tego dania zabierze Was prosto w podróż do Maroka. Tradycyjne danie jest przygotowywane w niezliczonej liczbie wersji, w zależności od regionu i samej gospodyni, która zajmuje się przygotowaniem taginu. Kuchnia marokańska stanowi wyjątkową mieszankę aromatów, smaków i przypraw. Z zestawienia wpływów arabskich berberyjskich i europejskich powstają dania o wyjątkowych smakach. Poznajcie pomysł na udka z kurczaka Pewni Dobrego w arabskim stylu.

restaurantrestaurantrestaurant Średniozaawansowany
Total time
Czas całkowity 120 min
Serves
Porcja 4
Preparation
Przygotowanie 30 min
Cooking
Gotowanie 90 min
1. Gotujemy warzywa z kurczakiem.

Do specjalnego naczynia wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka oraz drobno pokrojony czosnek. Dodajemy sól, pieprz ,kurkumę, kumin, kolendrę, mielony imbir oraz masło klarowane. Jak nasza podstawa podgrzeje się dodajemy posiekane zioła oliwki. W momencie jak całość ładnie się zarumieni układamy kurczaka skórą do góry. Na koniec posypujemy odrobiną soli pieprzu, zalewamy wodą i zamykamy tadżin.

2. Gotujemy kuskus.

Garnek zalewamy wodą i uruchamiamy gaz. Do osobnej miski wsypujemy kuskus, zalewamy wodą z szafranem i mieszamy do uzyskania konsystencji przypominającej mokry piasek.Następnie kładziemy miskę nagarnku z wodą i przykrywamy pokrywką. Jak kuskus wyschnie należy ponownie podlać go wodą (to działanie powtarzamy 3 razy).

3. Szykujemy syrop z moreli.

Do małego garnka wrzucamy morele, cukier oraz laskę cynamonu. Zalewamy wodą gotujemy do momentu uzyskania gęstej konsystencji.

4. Doprawiamy kuskus.

Do ugotowanego na parze kuskusu dodajemy odrobinę kiszonej cytryny, kolendrę, szczyptę cynamonu oraz masło-odstawiamy bok. Przy użyciu dużego noża siekamy migdały oraz figi i dodajemy do kaszy. Na koniec posypujemy odrobiną świeżej mięty.

5. Przygotowanie dania.

Na talerz wysypujemy kuskus, dodajemy kurczaka oraz gotowane z nim warzywa. Całość polewamy syropem z moreli, posypujemy resztą migdałów oraz świeżą miętą.

Patent #zerwaste.

Sparzoną cytrynę nacinamy na 4,faszerujemy 1 lub 2 łyżkami soli. Wkładamy do słoika i odstawiamy na około 4 tygodnie. Po tym czasie uzyskamy kiszoną cytrynę.